[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='18.207.126.53' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('18.207.126.53','1711722011','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

1,2 MILIJARDE EVRA PRIVREDI

03. 11. 2009.

1,2 MILIJARDE EVRA PRIVREDI - Vlada Srbije ove godine već pomogla domaću ekonomiju sa 815 miliona evra, iduće godine će biti slično, najavio državni sekretar Nebojša Ćirić

Vlada Srbije nastaviće i u 2010. s merama za pomoć privredi jer će i sledeća godina biti teška, istakao je juče državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić. On je podsetio da je Vlada u okviru mera za suzbijanje posledica finansijske krize ove godine izdvojila 815 miliona evra kredita za domaću industriju, a da će do kraja godina taj iznos stići do 1,2 milijarde evra.


Ćirić je drugog dana Srpskog ekonomskog samita u Beogradu izjavio da će biti potrebno da se subvencije države nastave i u 2010. godini.


- Iako je projektovano da će rast bruto domaćeg proizvoda u 2010. godini biti 1,5 odsto, program podrške privredi biće nastavljen. Ove godine Vlada Srbije će na razne načine u ekonomiju ubaciti ukupno 1,2 milijarde evra. Do sada je izdvojeno 815 miliona evra kredita za realni sektor, od čega 300 miliona evra za likvidnost preduzeća - naglasio je Ćirić.


On je objasnio da je 12.000 firmi uzelo kredite za likvidnost, i da je odobreno i 100 miliona evra potrošačkih zajmova.

- Jedan od prioriteta Vlade biće i smanjenje broja zaposlenih u državnoj službi, reforma penzionog sistema i izgradnja infrastrukture - najavio je državni sekretar.


Nastavak privatizacije

Državni sekretar Nebojša Ćirić rekao je i da neće doći do klasične privatizacije preduzeća u Srbiji, čiji su vlasnici firme iz bivših jugoslovenskih republika.

- Očekujemo da će biti postignut dogovor između preduzeća u Srbiji i njihovih osnivača. U tom slučaju nema klasične privatizacije, nego ta preduzeća preuzimaju njihovi vlasnici, uz obavezu preuzimanja kapitala, a ne imovine - istakao je Ćirić.

Prema Ćirićevim rečima, druga polovina 2009. godine pokazuje da uz dobru infrastrukturu i podsticajne programe država može da privuče strane direktne investicije bez obzira na krizu. On očekuje da će do kraja 2009. godine direktne strane investicije biti na istom nivou kao 2008. godine, odnosno oko dve milijarde dolara.

- U prvih šest meseci ove godine direktne strane investicije bile su oko jedne milijarde dolara, a u drugoj polovini godine očekuje se još bolji rezultat. Takođe, u 2010. godini strane investicije biće veće nego u ovoj godini - naglasio je Nebojša Ćirić.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da je Vlada Srbije prva u regionu reagovala na finansijsku krizu, i u saradnji sa privrednicima pripremila neke od mera.

- Glavna mana programa mera je što nisu celovite i što ne donose korist privredi na srednji i duži rok. U narednoj godini možemo očekivati dalji pad zarada, ali i pad zaposlenosti. Neće biti stranih direktnih investicija, biće povećane cene i smanjena dostupnost kapitala, a može se očekivati i sporost u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata - istakao je Bugarin.

On je naveo i podatak Narodne banke Srbije da je oko 63.000 preduzeće u blokadi, što je povećanje od 20 odsto od oktobra 2008. godine.


Toplica Spasojević, predsednik kompanije „ITM"

- Pomoć Vlade je bila značajna, ali ne i dovoljna. Srpskoj privredi potrebne su veće investicije kako bi se oporavila, postigla dobre izvozne rezultate i uvećala zaposlenost. Domaća privreda ima snage, ali neophodna joj je veća podrška države. Nadam se i da će se naći rešenje za to da banke manje novca ulažu u državne hartije od vrednosti, a više u razvoj privrede. Dobra vest je da će Vlada nastaviti sa subvencijama i u 2010. godini.


Zoran Drakulić, vlasnik kompanije „Ist point"

- Pozdravljam svaku pomoć države realnom sektoru. S obzirom na to da kriza još traje, država mora da nastavi sa programom mera i sledeće godine. Moje mišljenje je da, ipak, dosadašnje mere neće biti dovoljne. Potrebno je pokrenuti privredu, koja je mrtva. To znači da treba podstaći potrošnju i više aktivirati banke da se uključe i potpomognu privredu.

Rade Pribićević, direktor za korporativne i regulatorne poslove „Denjub fuds grupe"

- Mere države su neophodne i nadalje jer će efekti krize biti vidljivi i u 2010. godini. Ove godine pomoć Vlade, u vidu subvencija, u velikoj meri doprinela je da se likvidnost poboljša, i obezbedi funkcionisanje privrede. Dobra vest je da Vlada hoće da nastavi sa programom subvencija.


Izvor: [ pressonline.rs ]


Čitanja: 2060 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda