[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.220.251.57' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.220.251.57','1711692405','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BANKROT PRETI ZA 40.000 FIRMI

22. 12. 2008.

BANKROT PRETI ZA 40.000 FIRMI - Posledice svetske ekonomske krize, očekuju eksperti, obrušiće se na Srbiju u februaru i martu, tako da bi iduće godine oko 40.000 preduzeća moglo da stavi katanac, što povlači otkaz za oko 120.000 radnika, a broj nezaposlenih „popeće“ se na rekordnih 830.000. Brojni poslodavci uveliko vraćaju radne knjižice, dok veliki sistemi kreću sa smanjenjem obima proizvodnje. Malo ko se, prema tome, mirno raduje novogodišnjoj noći: radnici strepe za inače mizerne plate, sindikati biju bitku za isplatu regresa i toplog obroka, poslodavci bi da smanje troškove radi osiguranja profita, a vlast nastoji da eskivira socijalni požar.

Dušanka J, radnica „Vitala“ iz Vrbasa, otkaz je dobila 28. novembra, sa još 204 kolege. Kaže da je od 1.080 radnika u firmi ostalo tek 340.

- Otpuštena sam naprasno kao tehnološki višak i zbog smanjenja obima proizvodnje, što je laž jer proizvodnja je čak i povećana. Radi se u sve tri smene, čak i vikendima. Radna mesta nisu ukinuta, samo su tu novi ljudi. Bila sam operater pripreme, za platu od 20.000 dinara. Ranije sam zarađivala do 400 evra, plus regres i topli obrok, a sada sam socijalni slučaj sa troje školske dece i mužem koji je zbog privatizacije „Vitala“ izgubio zdravlje i penzionisan je - govori za „Blic“ Dušanka J.

To je jedna u mnoštvu radničkih sudbina, ispisana kao ispod indiga.

Oni koji ostanu na poslu u ovakvim firmama obično su prinuđeni da trpe torturu, rade za ponižavajuće male pare i, naravno, ne bune se.

- Bez posla su ostali bračni parovi sa maloletnom decom, radnici koji su na bolovanju zbog povrede noge ili operacije tumora na mozgu. Kad se digla galama zbog otkaza trudnicama vraćene su do isteka porodiljskog bolovanja. Za zakašnjenje od dve sekunde dobija se predotkazno rešenje, a po ugovoru o radu otkaz dobijamo ako bez pismene saglasnosti šefa mrdnemo jedan metar dalje od radnog mesta, pri čemu je sanitarni čvor udaljen više od 20 metara – priča Dušanka J.

Snežana Lakićević-Stojačić, državni sekretar za rad u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kaže da državna uprava pokušava da nađe rešenje za moguće otkaze, ali ističe da danas u Srbiji ima oko pola miliona ljudi koji su na podsticajnim merama.

- Samo za to nam nedostaje četiri milijarde dinara. U mnogim privatizovanim preduzećima 2009. godine ističe dvogodišnja obaveza da zadrže sve radnike. Ne može se od privrednika očekivati da na silu zadržavaju zaposlene, ali država mora naći nova tržišta da bi privreda zaživela, a to je posao za celu vladu – kaže Snežana Lakićević-Stojačić.

Portparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić navodi da će, po istraživanju iz oktobra, zbog svetske krize u Srbiji biti zatvoreno oko 40.000 firmi. Kako on smatra, u velikim kompanijama ići će se na neplaćena odsustva, privremene odmore i slično, a težak problem prave enormni dugovi javnih preduzeća zbog čega na hiljade firmi može biti zatvoreno.

Neke opštinske vlasti i lokalni sindikati odlučili su da ne čekaju na poteze iz Beograda. Nebojša Atanacković iz Socijalno-ekonomskog saveta Srbije kaže da je ovih dana u Boru otvorena kancelarija ovog saveta kako bi bio poveden socijalni dijalog između lokalnih poslodavaca, opštinske vlasti i sindikata, bez čekanja na to „šta će Beograd uraditi“. Takve ispostave biće otvarane i dalje. Socijalni dijalog, međutim, pod sve većim je znakom pitanja nakon najava iz Vlade, a onda i Mirka Cvetkovića da nema novca za isplatu regresa i toplog obroka u skladu sa proširenim dejstvom opšteg kolektivnog ugovora.

- Kompanije koje dugo posluju i razvijaju se legalno ne otpuštaju zaposlene, ali oni koji su se brzo obogatili žele da operu novac i uvećaju bogatstvo. Takvi biznismeni ne razgovaraju sa sindikatima, sa političarima, a njihovi radnici su robovi bez kolektivnog ugovora i radnog vremena. Ovakvo stanje traje jer nemamo socijalni dijalog - ističe Slavko Vlaisavljević, potpredsednik UGS „Nezavisnost“.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je najvažnije je da u Srbiji zaživi kolektivno pregovaranje u trouglu Vlada-sindikati-poslodavci.

Kazne do milion dinara

Zbog talasa otkaza i učestalih najava otpuštanja radnika, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je u novembru vanredno poslalo inspektore u nadzor poslodavaca širom Srbije. Prekontrolisana je zakonitost 820 rešenja i povedena 33 prekršajna postupka protiv poslodavaca.

Zaštitu inspektora rada zatražilo je tek 67 otpuštenih. Najviše otkaza dato je pod izgovorom da su tehnološki višak. U 15 preduzeća inspektori su na takvom spisku naišli na 1.453 zaposlena. Kazne zbog neisplaćivanja zarade ili davanja nezakonitog otkaza su od 800.000 do milion dinara.

Porast nezaposlenih

Od januara do oktobra ove godine bez posla su ostala 497.942 radnika, u septembru 56.861, a oktobru 57.999. Istovremeno, broj zaposlenih beleži porast svakog meseca, kaže za „Blic“ Vladimir Ilić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, tako da nemamo porast nezaposlenosti. On objašnjava da su oko polovinu svih otkaza dobili zaposleni na određeno vreme sa kojima je poslodavac ponovo zasnovao istu vrstu ugovora o radu.

Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 2976 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda