[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.73.68' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.73.68','1711691385','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BEZ POSKUPLJENJA STRUJE I GASA

02. 09. 2010.

BEZ POSKUPLJENJA STRUJE I GASA - Neće uskoro biti povećanja cena ni gasa ni struje, jer bi to bio veliki udar na standard građana, nezvanično saznaje Radio-televizija Srbije u Vladi Srbije.

U Ministarstvu energetike potvrđuju da će Vlada najkasnije za desetak dana izneti predlog o pomoći toplanama kako bi one obezbedile sigurno snabdevanje energetima.

Milovan Lečić iz Udruženje toplana Srbije kaže da je rast cena energenata u protekloj grejnoj sezoni bio 35 odsto a grejanja osam odsto što, prema njegovim rečima, ugrožava rad i fukcionisanje toplana.

Toplane samo za gas duguju sedam milijardi dinara.

U Srbijagasu računaju da bi taj energent zbog kursnih razlika trebalo da poskupi 20 odsto. Međutim, u Vladi su svesni da bi to bio veliki udar na budžet građana. Postoji politički dogovor da cena gasa za sada ostane nepromenjena, ali se razmatraju druge mogućnosti da se problem dugova prema Srbijagasu bar ublaži.

"Gas stranom dobavljaču mora da se plati, a naš unutrašnji dug, s obzirom da ga plaćamo u dolarima, a prodajemo u dinarima nekako mora da bude nadoknađen. Da li će se ići na novo kreditno zaduživanje, s obzirom da u ovom trenutku nije realno tražiti sredstva u budžetu, ostaje otvoreno pitanje", rekao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Tri toplane, u Trsteniku, Priboju i Kragujevacu još imaju starih dugova za mazut. Toplane traže od Vlade da im pomogne u ugovaranju tog energeta sa NIS.

Ministar energetike Petar Škundrić kaže da Vlada pokušava da se toplanama omogući reprogram dugova kako bi se obezbedilo njihovo redovno snabdevanje svim energentima. "Grejanje će startovati na vreme. Mi smo preduzeli sve što je potrebno i moguće da i one toplane koje imaju probleme izvrše do početka grejne sezone kapitalne remonte i uđu spremni u grejnu sezonu", rekao je Škundrić.

U Udruženju toplana smatraju da je dugoročno rešenje da se grejanje plaća po utrošku, a ne po kvadratnom metru stana. Da bi se sve toplane pripremile za to potrebno je od tri do pet godina.

EPS traži poskupljenje struje do kraja godine

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković izjavio je da će EPS do kraja ove godine zatražiti drugo poskupljenje struje u 2010, koje neće biti veće od 10 odsto, jer je cena struje u Srbiji među najnižima u Evropi.

On nije mogao da precizira kada će EPS tačno da zatraži drugo poskupljenje struje u ovoj godini, posle martovskog poskupljenja od 10 odsto, podsetivši da je za to poskupljenje neophodna saglasnost Vlade Srbije i regulatorne agencije za energetiku.

"Ako naiđemo na saglasnost i u jednoj i u drugoj instituciji, zatražićemo poskupljenje struje. Koliko će ono iznositi, zaista u ovom trenutku ne znam, ali svakako neće biti više od 10 odsto, jer je socijalni momenat u Srbiji i dalje prisutan", rekao je Marković.

Ističući da je EPS u stalnom traženju nove cene struje i približavanju minimalnom novou ekonomske cene, Marković je objasnio da je to dostizanje ekonomske cene uslov za investicione projekte i restrukturiranje EPS-a, kao i za druge poslovne aktivnosti kompanije.

Govoreći o tenderima za izgradnju novih termoelektrana TENT B3 i Kolubara B, Marković je istakao da je cela tenderska procedura značajno ubrzana i da se očekuje da tenderska dokumentacija bude završena do kraja oktobra. "Sadašnjim planom je, međutim, predviđeno dostavljanje ponuda za TENT B3 i Kolubara B, u decembru," rekao je Marković i istakao da se, kada je reč o tenderu za Termoelektanu-toplanu Novi Sad, ne očekuju ponude pre 2011. godine.

Izvor; [ b92.net ]

Čitanja: 1999 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda