[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.136.97.64' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.136.97.64','1713238009','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Građani srljaju u minuse

23. 08. 2013.

Građani srljaju u minuse - Građani srljaju u minuse Iznos nedozvoljenog minusa u bankama za samo mesec dana porastao je za 432,5 miliona dinara, što je oko 3,8 miliona evra.

"Najsvežiji“ podaci Kreditnog biroa pokazuju da je tokom jula meseca 17.970 građana otvorilo nove tekuće račune u bankama, dok je, istovremeno, broj računa „u crvenom“ porastao za 25.275.

Korisnici tekućih računa u bankama, a trenutno ih ima više od 4,55 miliona, imaju odobren dozvoljeni minus, „težak“ 46,59 milijardi dinara. S obzirom na to da u opštoj besparici pozajmice sve teže vraćamo, ne čudi podatak da je za samo mesec dana povećano i kašnjenje u namirivanju ovog duga, pa je sada u nedozvoljenom minusu 290.395 tekućih računa, zbog duga od 4,24 milijarde dinara.

Iako prevladava mišljenje da gotovo svi vlasnici tekućih računa uveliko koriste i dozvoljene minuse, podaci iz banaka govore da su građani i te kako obazrivi kod ove vrste pozajmica.

"Oko 30 odsto klijenata koji imaju otvoren tekući račun kod Komercijalne banke redovno koriste i pozajmicu", kaže, za „Novosti“, Ljiljana Milošević, zamenik direktora sektora poslova sa stanovništvom Komercijalne banke.

"Naši klijenti su u najvećem broju slučajeva uredni u korišćenju pozajmice po tekućem računu".

One predstavljaju jedan od najatraktivnijih proizvoda banke, s obzirom na jednostavnu proceduru odobravanja, kao i komforne uslove korišćenja. Kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje iznosi 31,75 odsto na godišnjem nivou, ali se taj procenat obračunava i plaća samo na iznos iskorišćenih sredstava.

Klijenti ove banke, koji imaju otvoren tekući račun, mogu da podnesu zahtev za dobijanje dozvoljenog minusa već nakon uplate prve zarade i mogu da je, prema rečima naše sagovornice, ukinu kada god požele.

Slična situacija je i u Kredi agrikol banci.

"Od svih klijenata koji imaju otvorene tekuće račune u Kredi agrikol banci, jedna trećina se odlučila za korišćenje prekoračenja po tom osnovu, što znači da preostale dve trećine klijenata nema dozvoljeni minus i da se odlučuju da na drugačiji način upravljaju svojim finansijama", pojašnjava, za „Novosti“, Raško Tomašević, direktor marketinga i komunikacija ove banke.

On ističe da u poslednje tri godine nema tendencije porasta kašnjenja po osnovu dozvoljenog minusa.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 2044 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Građani srljaju u minuse
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Građani srljaju u minuse
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Građani srljaju u minuse
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Građani srljaju u minuse
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Građani srljaju u minuse
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda