[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.210.86.29' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.210.86.29','1711701299','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

JUŽNI TOK KRAJEM 2009

20. 03. 2008.

JUŽNI TOK KRAJEM 2009 - Iako se u medijima spekulisalo da bi već krajem prvog kvartala 2008. godine mogla da bude poznata trasa gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju, Aleksandar Medvedev, zamenik predsednika ruskog „Gasproma“ i generalni direktor „Gasprom eksporta“, u ekskluzivnom intervjuu za „Blic“ najavljuje da je realno da trasa bude poznata tek u drugoj polovini 2009. godine.

- Očekujemo da će do kraja 2008. najverovatnije biti završena preliminarna studija o izvodljivosti projekta. Maršruta kopnenog dela gasovoda na teritoriji Srbije biće određena na osnovu studije o izvodljivosti projekta, a u tom cilju biće formirana specijalna kompanija. I za jedno i za drugo neophodno je izvesno vreme.

U kojoj etapi se nalaze pregovori o izgradnji gasovoda „Južni tok“?

- „Gasprom“ i „Srbijagas“ su 25. februara u Beogradu potpisali sporazum o saradnji radi realizaciju izgradnje gasovoda za tranzit prirodnog gasa. Taj dokument predviđa stvaranje zajedničkog preduzeća. Njegov cilj je priprema studije o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti projekta, kao i izgradnja i eksploatacija gasovoda preko teritorije Srbije, kapaciteta najmanje 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje u okviru stvaranja gasovodnog sistema „Južni tok“. Da bi se pripremili dokumenti za formiranje kompanije, sada se osnivaju Upravni odbor i Zajednička radna grupa, koji će delovati dok se ne stvori sama kompanija. Pretpostavljamo da će se to desiti već za tri meseca. U skladu s postignutim sporazumima, udeo ruske strane u kapitalu preduzeća ne bi bio manji od 51 odsto, a srpske ne veći od 49 odsto. Da bismo završili razgovore o rokovima i etapama radova, hteo bih da podsetim da je orijentacioni rok za puštanje svih segmenata „Južnog toka“ 2013. godina.

Da li se zna kada će biti potpisan ugovor o preuzimanju NIS-a? I kako izgledaju rokovi za izgradnju „Južnog toka“ kroz Srbiju?

- Što se tiče NIS-a, za sada nema preciznih rokova. Planirano je da se posao sklopi do kraja godine. Što se tiče „Južnog toka“, mi računamo da izgradnja dela gasovoda kroz teritoriju Srbije treba da počne najkasnije 2011, a prva isporuka gasa očekuje se 2013.

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 2671 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda