[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.238.12.0' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.238.12.0','1711687469','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

KREDITNI REJTING SRBIJE NEPROMENJE

01. 10. 2009.

KREDITNI REJTING SRBIJE NEPROMENJE - Privreda Srbije se stabilizovala, ali je i dalje slaba i rizična, saopštila međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga "Dan i Bredstrit". Srbija i dalje zemlja visokog rizika.

Međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga "Dan i Bredstrit" ocenila je da se privreda Srbije stabilizovala, ali da je i dalje slaba i rizična.

"Dan i Bredstrit" je oktobarskom izveštaju Srbiju ponovo svrstao među zemlje visokog rizika, sa rejtingom DB5a, piše u saopštenju bonitetne kuće "Rating", zastupnika agencije "Dan i Bredstrit" (DiB) za Srbiju.

Kako se ukazuje, Misija Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji u poslednjoj nedelji avgusta dala ohrabrujuće znake da ekonomski i finansijski pad može biti ublažen.

Analitičari "DiB" su ocenili da je neizvesno da li će Srbija u 2010. godini zabeležiti planirani rast i da će strane investicije i krediti, što su do 2008. bile ključni pokretači potrošnje i investicija, ostati smanjene, dok će se nezaposlenost ubrzano rasti.

Blagi oporavak potražnje u Evropskoj uniji, gde ide više od polovine izvoza iz Srbije, neće biti dovoljan da to promeni, ocenili su u agenciji "DiB".

Naveli su i da je Vlada Srbije umesto povećanja poreza najavila smanjenje troškova i reformu javnog sektora, da bi u skladu sa merilima MMF ograničila budžetski deficit.

Analitičari međunarodne agencije su naveli da je "očuvanje zdravlja" javnih finansija i reforma drugih javnih sektora važna za dugoročne ekonomske izglede Srbije, ali su izrazili uverenje da je insistiranje MMF na smanjenju deficita malo preterano s obzirom na sadašnju ekonomsku situaciju.

"Malo je verovatno da će MMF povući svoju podršku Srbiji, čak i ako se Srbija striktno ne pridržava ciljnih deficita", naveli su u firmi "Dan i Bredstrit".

MMF se složio sa zahtevom Srbije da prihvati povećanje deficita budžeta Srbije u 2009. godini sa tri na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali će u oktobru proceniti da li Srbija dovoljno preduzima da zadrži deficit i odlučiti o odobravanju druge i treće rate kredita od 2,9 milijardi evra.

Analitičari "DiB" su naveli da je BDP Srbije u prvom u prvom tromesečju ove godine bio za 3,5 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, dok je industrijska proizvodnja od januara do jula opala za 17,2 u odnosu na isti period prošle godine.

Ocenili su da je pozitivno što je u padu industrijskih pokazatelja isključeno nivelisanje i što su finansijski propusti značajno smanjeni zbog ranije podrške MMF-a koja je pomogla da se očuva finansijska stabilnost.

U "Dan i Bredstritu" su istakli da je bankarski sistem u Srbiji ostao zdrav pošto su strane banke, vlasnici skoro celog finansijskog sektora, nastavile da podržavaju poslovanje u Srbiji.


Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 2288 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda