[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.197.108.187' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.197.108.187','1711688725','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MMF NEZADOVOLJAN POPUŠTANJEM VLADE

14. 01. 2010.

MMF NEZADOVOLJAN POPUŠTANJEM VLADE - Povećanje plata nije u skladu sa dogovorom između MMF-a i Vlade Srbije, smatra stalni predstavnik misije ove institucije u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Reagujući na vesti da je Vlada pristala da radnicima Termoelektrane ”Nikola Tesla“ poveća plate za 8,5 odsto i da se pregovara o odobravanju povišice u “Telekomu Srbija”, stalni predstavnik misije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik podseća da povećanje plata u javnim preduzećima nije u skladu sa stend-baj aranžmanom Srbije sa tom finansijskom institucijom.

“Srpske vlasti su se u pismu o namerama, koje su potpisale u decembru, obavezale da obezbede da plate u javnim preduzećima budu zamrznute u nominalnom iznosu tokom 2010. godine”, kaže Lisovolik za “Danas”.

Lisovolik kaže da srpske vlasti nisu konsultovale MMF o povećanjima zarada u javnim preduzećima i da ”i dalje pretpostavljamo da će politike zarada u velikim državnim preduzećima biti vođene dogovorenim zamrzavanjem plata“.

“Čekamo informacije o poslovnim planovima za 10 velikih državnih preduzeća, jer do kraja februara 2010. ističe rok za potvrdu sporazuma o zamrzavanju plata. Ako ne bude potvrđen, moraćemo da procenimo implikacije i da dogovorimo korektivne mere”, upozorava on.

Govoreći o implikacijama takvih poteza na makroekonomsku stabilnost, Lisovolik ističe da bi povećanje zarada u javnim preduzećima bilo skupo za budžet i za javni dug, pošto je verovatno da bi to povećalo potrebu za subvencijama i državnim garancijama za zajmove tih preduzeća, koje su u poslednje vreme već u porastu.

On poručuje da su javnim preduzećima potrebne reforme koje unapređuju efikasnost i da bi preuranjeno povećanje plata, koje nije povezano sa takvim reformama, bilo kontraproduktivno.

“Disciplina po pitanju zarada u javnim preduzećima je takođe ključna u obezbeđivanju umerenosti zarada u čitavoj privredi i time konkurentnosti srpske ekonomije, a naročito izvozne konkurentnosti”, precizira šef misije MMF-a.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2243 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda