[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.12.152.21' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.12.152.21','1714080781','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NAJPOVOLJNIJA ŠANSA ZA STAN

21. 01. 2010.

NAJPOVOLJNIJA ŠANSA ZA STAN - Usvojena uredba o finasiranju izgradnje jeftinih stanova u Srbiji i regulisanju prenosa prava korišćenja zemljišta u pravo svojine. U ovoj godini planirana izgradnja oko 10.000 stanova. Država će limitirati maksimalne cene po kojima stanovi mogu da se prodaju, rekao ministar Oliver Dulić.

Vlada Srbije usvojila je na sednici uredbe o finasiranju izgradnje jeftinih stanova u Srbiji i regulisanju prenosa prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, izjavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je na konferenciji u Vladi najavio da bi za nekoliko meseci trebalo da počne izgradnja 10.000 jeftinih stanova, najpre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a da će izgradnja u ostalim gradovima u Srbiji zavisiti od interesovanja.

Ministar je objasnio da su uredbom o izgradnji jeftinih stanova utvrđene maksimalne cene kvadrata po zonama - u Beogradu će kvadrat u drugoj zoni koštati 1.595 evra, u trećoj zoni 1.290 evra i četvrtoj 945 evra.

U ostalim zonama cena kvadrata u glavnom gradu biće 895 evra, s tin što se neće graditi u prvoj i ekstra zoni.

U Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100 evra, drugoj 895 evra, u Nišu i Kragujevcu prva zona će koštati 900 evra, druga 695 evra.

"Za stanove izgrađene u objektima na teritoriji ostalih gradova i opština u Srbiji cena kvadrata biće 695 evra", rekao je ministar Dulić.

Primer za otplatu kredita

Naveo je primer stana od 50 kvadrata u drugoj zoni u Beogradu koji bi bio kupljen u jeftinoj stanogradnji uz subvencionisani kredit preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

U tom slučaju kupac bi do oktobra 2012. godine plaćao ratu kredita od 93 do 98 evra, posle tog roka 367 evra, a u poslednjih pet godina otplate 265 evra mesečno, a traženi iznos kredita bio bi 79.750 evra na 30 godina.

Dulić je rekao da su za izgradnju jeftinih stanova obezbeđene dve milijarde dinara i da će država subvencinoisati deo kamate koja se obračunava po kamatnoj stopi od sedam odsto godišnje po odobrenom kreditu, a da se prosečna kamata kreće od devet do deset odsto.

Konkurs za kreditiranje sledeće nedelje

Ministar očekuje da će prvi građani koji budu kupili jeftine stanove, u njih moći da se usele sledeće godine.

Konkurs za kreditiranje neprofitnih stanova biće najpre objavljen u "Službenom glasnik", početekom sledeće nedelje, rekao je Dulić dodajući da Ministarstvo već ima garancije nekoliko velikih banaka da će učestvovati u izgradnji jefitnih stanova.

Dulić je najavio da će u narednih nekoliko dana biti postignut dogovor za vojno zemljište i izrazio očekivanje da će njemu biti izgrađeno nekoliko hiljada stanova, kao i da je reč o vojnim kompleksima koji se nalaze na veoma atraktivnim lokacijama u Beogradu.

"Na tim lokacijama će postati moderna naselja gde će živeti više hiljada ljudi. To će biti verovatno jedan od najvećih investicionih poslova koje će ova vlada da uradi tokom svog mandata, a verujem da će to biti i jedna od najvećih investicija u stanogradnju u regionu u poslednih nekoliko godina", istakao je ministar.

Dulić je naveo da je prošle godine izgrađeno samo nekoliko hiljada stanova zbog ekonomske krize i da je građevinska operativa zabeležila pad za više od 40 odsto, kao i da će realizacijom projekta izgradnje jeftinih stanova i pokretanjem građevinske industrije biti obezbeđeno nekoliko stotina miliona evra investicija ove godine.

Ministar je pozvao sve građane koji su vlasnici objekata da koriste mogućnost konverzije prava korišćenja u pravo svojine bez naknade i naveo da to mogu da urade u katastrima nepokretnosti bez bilo kakvih troškova.

Red u oblasti građevine

Govoreći o Zakonu o planiranju i izgradnji, Dulić je rekao da on nije donet pod pritiskom javnosti da bi se zaustavili tajkuni, već da bi se uveo red u oblasti građevine i urbanizma da bi Srbija bila među zemaljama koje imaju uređenu tu oblast.

"Bilo nam je jako važno da zakon omogući lakše izdavanje građevinskih dozvola i razrešenje problema imovine nad građevinskim zemljištem", rekao je Dulić.

Dulić je razgovarao sa gradonačelnikom Draganom Ðilasom, koji mu je saopštio da je Sekretarijat izdao u poslednjih nekoliko meseci oko 500 različitih dozvola.

"Neko pokušava da stvori osećaj da zakon ne funkcioniše da bi ga stavio van snage i moram da kažem da se to neće desiti", rekao je Dulić.

"Mi ćemo uvesti red, insistiraćemo na tome da se zakon striktno sprovede. Zakon je definisao i pitanje legalizacije i pozivam sve građane koji imaju nelegalne objekte da ih prijave", rekao je Dulić.

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 2067 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda