[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='18.191.11.208' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('18.191.11.208','1713601355','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Penzioni fondovi »

REFORMISATI PENZIJSKI SISTEM

20. 11. 2008.

REFORMISATI PENZIJSKI SISTEM - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić kaže da očekuje da Vlada Srbije, kao što je dogovoreno sa MMF-om sprovede reformu penzijskog sistema.

Jelašić je rekao da usaglašavanjem interesa penzionera, poslodavaca i poreskih obveznika treba da se stvori stabilan i finansijski održiv penzijski sistem.

On je dodao da je sadašnji model isplate penzija neodrživ i naveo da je od 2003. do 2008. godine država iz budžeta uplatila u Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje oko 565 milijardi dinara, što je više nego celokupni privatizacioni prihodi Srbije, koji su u istom periodu iznosili oko 502 milijarde dinara.

Uloga državnog fonda za isplatu penzija, odnosno prvog stuba penzijskog sistema, preme rečima guvernera, zbog nedevoljnog priliva sredstava svešće se u budućnosti na socijalnu pomoć, koja će biti nedovoljna za pristojan život.

U Srbiji trenutno postoji devet društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, koji predstavljaju treći stub, čija je imovina 50,13 miliona evra i u koje ulaže 2,12 odsto građana.

Najveći problem u reformi penzijskog sistema, kako je ocenio Jelašić, jeste činjenica da bi uvođenje drugog stuba-obaveznog privatnog osiguranja, zahtevalo veća ulaganja države, jer bi se pojavio još veći deficit sredstava koja se izdvajaju za penzije, pošto bi deo tih sredstava morao da se premesti u drugi stub.

"Svaki put kada sam predlago da se zagrize u tu 'kiselu jabuku' rečeno mi je da se čekaju bolja vremena. Umesto njih, očito, došlo je samo neminovno pogoršanje", ukazao je Jelašić.

Direktorka studija socijalne politike u Centru za liberalno-demokratske studije Gordana Matković kaže da je udeo invalidskih penzionera 24 odsto, a penzionera starijih od 65 godina među starosnim penzionerima svega 55 odsto.

Kako je podsetila, rashodi za penzije su proše godine iznosili 10,4 odsto BDP-a, po čemu je Srbija u vrhu među zemljama u tranziciji, zajedno sa Mađarskom, Slovenijom i Poljskom, dok je među razvijenim zemljama na dnu prema tom pokazatelju.

Izvor: [b92.net ]

Čitanja: 3243 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda