[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='18.119.139.50' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('18.119.139.50','1713606551','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

POSKUPLJENJA JEDU PLATU

05. 06. 2009.

POSKUPLJENJA JEDU PLATU - Trend rasta cena pokazuje da će građanima do kraja godine novčanici biti sve tanji. Zato veoma ozbiljno treba shvatiti apel Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke Srbije, koji je upozorio da su se cene u maju koje kontroliše država alarmantno približile planiranom broju za celu godinu.

- Da li ćemo živeti bolje ili gore ne zavisi isključivo od toga u kojoj meri će biti povećane zarade, već šta će biti sa stopom inflacije. Pomeranje inflacije za jedan do dva odsto doprineće do dodatnog ugrožavanja životnog standarda svih koji zarađuju u dinarima - kaže Jelašić.

Ovu životno-ekonomsku činjenicu, koju je predočio guverner NBS, trebalo bi shvatiti alarmantno, da ne bismo došli u situaciju da kontrolisane cene nekontrolisano rastu.

U prošlim mesecima, kada je reč o kontrolisanim cenama najviše je poskupelo gorivo, prevoz, telefonske usluge, cigarete, lekovi, komunalije… Najavljeno poskupljenje električne energije zbog negativnih efekata odloženo je dok ne prođe kriza, a najverovatnije do kraja 2009.

- Nadam se da ćemo do kraja godine postići cilj, a to je bazna inflacija od šest do deset odsto. Glavobolju nam pravi kretanje kontrolisanih cena, a na osnovu majske inflacije očekujemo da će za pet meseci biti povećane za 13 odsto, što je blizu plana za celu godinu od 15 odsto - upozorava Jelašić.

Država bi, kako kaže guverner, trebalo da obezbedi da sledećih sedam meseci kontrolisane cene ne budu povećane za više od dva odsto jer će u slučaju da kontrolisana inflacija bude veća od 15 odsto centralnoj banci biti mnogo teže da postigne svoj cilj.

A, da će to stvarno biti teško, dokaz je i najavljeno očekivano poskupljenje goriva koje posledično sa sobom povlači i ostale cene.

U strukturi potrošnje prosečnog srpskog domaćinstva, 57 odsto primanja odlazi na hranu i komunalije. Da su građani zapravo oprezni u trošenju, ukazuje i pad prodaje u trgovinama. U odnosu na prva tri meseca prošle godine, u ovoj 2009. zabeleženo je smanjenje od 15,4 odsto.

- Sve veći procenat primanja ići će na osnovne životne troškove, pa će u 2009. doći do pogoršanja životnog standarda prosečnog domaćinstva. Od početka godine, kupovna moć stanovništva pada i taj trend će se, bojim se, zaoštriti i dalje. Naročito, posle majskog rebalansa budžeta i daljeg opadanja ukupnih privrednih aktivnosti - ukazuje Saša Ðogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja u Beogradu.

Koliko je, kada je reč o poskupljenjima, sve neizvesno, jasno je ako se ima u vidu da bi eventualno loša godina u poljoprivredi mogla da ugrozi planiranu godišnju inflaciju, a tako i dodatno životni standard građana.

- Sve do pre nedelju dana postojao je ozbiljan strah za sudbinu uloženih para naših seljaka u setvu koja se meri desetinama milijardi dinara. Taj strah je bio uzrokovan zbog suše, ali i toga da li će krenuti brži rast cene hrane. Mislim da sada, posle kiše, imamo više optimizma da se to neće desiti - kaže Milan Prostran, sekretar za agrar Privredne komore Srbije.

U slučaju da ne bude nekih većih klimatskih posledica i ako bi se nastavio period redovnijih kiša, poljoprivredna proizvodnja mogla bi da zabeleži rast od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, a to bi stabilizirajuće uticalo na bruto domaći proizvod, ali i na cene hrane.


Rast potrošačkih cena, januar-mart 2009.

Potrošačke cene 3,8%

Bazna inflacija 1,8%

Cene poljoprivrednih proizvoda 4,7%

Regulisane cene 9,1%

Električna energija 0%

Naftni derivati 16,9%

Gas za domaćinstvo -0,8%

Komunalno-stambene 12,8%


Usluge

Usluge društvene zaštite 0,9%

Saobraćajne usluge 26,6%

PTT usluge 10,1%

Hleb od pšeničnog -0,7%

brašna T-850

Cigarete 15%

Lekovi 0,1%

Ostalo 0,7%

Izvor: NBS


Koliko se za prosečnu platu moglo kupiti hrane

Proizvod mart 2008. - mart 2009.

Svinjsko meso sa kostima 103 kg 72 kg

Šećer 548 kg - 493 kg

Kisela voda 804 litara -773 litara

Jaja 3.603 komada -2.676 komada

Brašno tip 500 621 kg - 603 kg

Mleko 545 litara - 577 litara

Jogurt 376 litara - 373 litara

Izvor: Institut za tržišna istraživanja


Statistika

Inflacija u aprilu (međugodišnji rast u %)

Indeks potrošačkih cena 8,8%

Ciljana inflacija 7,3-11,3 %

Ciljana inflacija za kraj 2009. 6-10%


Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 2597 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda