[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.202.209.105' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.202.209.105','1711690822','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

UGOVOR O MOSTU PREKO DUNAVA

15. 04. 2010.

UGOVOR O MOSTU PREKO DUNAVA - Potpisan ugovor o izgradnji mosta Zemun-Borča. Vrednost ugovora je 170 miliona evra, a radovi počinju u septembru. Most bi trebalo da bude završen 2013. godine.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas potpisali su ugovor sa kineskom kompanijom "Čajna roud end bridž korporejšn" vredan 170 miliona evra o izgradnji mosta preko Dunava Zemun-Borča

Most bi trebalo da bude završen 2013. godine, biće dugačak kilometar i po, a izgradiće se i pristupne saobraćajnice duge 21 kilometar.

"Radovi će najverovatnije početi u septembru. Sada se radi na završetku ispitivanja terena. Proleće je bilo kišovito i nije išlo na ruku graditeljima mostova, tako da smo morali da produžimo termin ispitivanja", rekla je ministarka Kalanović u Skupštini Grada.

Kalanović je navela da je ugovor rađen šest meseci i da je značajan jer je pokazao dobru saradnju lokalne i centralne vlasti u zemlji, odnosno Grada Beograda i Ministarstva za nacionalni investicioni plan.

Potpredsednik kineske kompanije Lu Šan naveo je da je ta kompanija zainteresovana za gradnju infrastrukture u Srbiji i da garantuje kvalitet i rokove gradnje mosta.

Osnova za potpisivanje ugovora je sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture koje su potpisale vlade Srbije i Kine, rekao je Lu Šan.

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas izjavio je da će u narednih nekoliko godina glavni grad dobiti dva nova mosta i da u poslednjih 35 godina nije izgrađen nijedan.

Nova era u razvoju Beograda

"Ovim ugovorom omogućena je nova era u razvoju grada i infrastrukture, a doprineće da se do sada zapostavljeni deo Beograda naglo razvija", rekao je Ðilas.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, naveo je da je za domaću privredu značajno što će 45 odsto materijala i angažovane radne snage na mostu biti poreklom iz Srbije.

"Most će rešiti probleme građana i onih koji putuju iz Vojvodine ka centralnoj Srbiji", rekao je Dinkić i dodao da most otvara nove mogućnosti za privredni razvoj.

Kako je saopšteno, 85 odsto novca za izgradnju mosta biće obezbeđeno iz kredita kineske Eksim banke, dok će 15 procenata biti finansirano iz Nacionalnog investicionog plana, a troškove eksproprijacije i tehničkih priprema preuzeće Grad Beograd.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Ugovorom je definisano i učešće srpskih podizvođača od najmanje 45 odsto.

Predugovor o izgradnji mosta Vlada Srbije i Grad Beograd su sa kineskom kompanijom potpisali 23. oktobra 2009. godine.

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 1902 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda