ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA

Grad: Beograd - Savski Venac
Adresa: PETRA ČAJKOVSKOG 2
Tel: 011/2650-589
Fax: 011/2653-670
Kontakt: RADA RAKOČEVIĆ
PIB: 100118084

ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA
ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA

ANTON SKALA OSNOVNA ŠKOLA

CILJEVI ŠKOLE

da obezbedi svojim ucenicima mesto za upoznavanje i zadovoljenje svojih potreba, nastavni program koji ce ucenicima predstavljati izazov i koji ce im omoguciti da dostignu svoje pune potencijale prijateljska i svrsishodna skolska sredina koja obezbeduje iste mogucnosti za sve ucenike.
Vrste specijalne edukacije koju roditelj zeli za svoje dete; sve se cini da se otkriju zelje roditelja u pogledu edukacije njihove dece.
Usklađivanje zelja sa potrebama i sposobnostima deteta kako bi se maksimalno razvijali i iskoristili potencijali sa kojima dete raspolaze.

MISIJA

Naša misija je da zajedničkim radom pomognemo nasim ucenicima na uzrastu od 5-19 godina da dosegnu svoj maksimalni potencijal razvijanjem samopouzdanja i samostalnosti.

ORGANIZACIJA
O.Š. »Anton Skala« je specijalna skola koja ima 120 ucenika sa lakom, umerenom mentalnom retardacijom i autizmom.

Stručni tim

Školski doktor - psihijatar posecuje skolu jednom nedeljno. Ucenici imaju sistematski pregled jednom godisnje, a na zahtev roditelja i vise puta.

Školska negovateljica- je uvek tu za sve konsultacije sa roditeljima o medicinskoj brizi o njihovom detetu, za vreme škole.

Logoped - Dijagnostikuje i tretira govorne poremecaje.

Specijalni pedagog  - Prevencija I resocijalizacija.

Psiholog - Ucestvuje u resavanju svakodnevnih problema i uvek je na raspolaganju deci i roditeljima.

Reedukator psihomotorike

LOKACIJA

Nalazimo se u najlepšem i najzelenijem delu grada. Škola je postavljena u prijatnom okruženju i imamo jedno od najlepših skolskih dvorišta u gradu.

PREDŠKOLSKO ODELJENJE

Osnovano je 25.11.1978. godine. Bavi se vaspitanjem i obrazovanjem dece sa smetnjama u razvoju od 5-10 godina. Sada grupu Čini šestoro dece a sa njima radi defektolog i medicinska sestra.
OSNOVNA ŠKOLA - ODELJENJA OD I - VIII RAZREDA
Deca sa posbnim potrebama se upisuju u nasu školu na osnovu komisije za razvrstavanje ili želje roditelja. Pored redovnih osam odeljenja od školske godine 2004/2005 škola ima i dva isturena odeljenja u Sremčici.

ODELJENJE ZA DECU SA UMERENOM MENTALNOM RETARDACIJOM
Za decu sa umerenom mentalnom retardacijom je napravljen program prema nivoima u zavisnosti od njihovih mentalnih sposobnosti. Uključeni su u sve školske aktivnosti.

ODELJENJE ZA AUTIZAM
Nasa škola je prva počela da radi na vaspitanju i obrazovanju dece sa autističnim spektrom. Odeljenje je osnovano 1978. Godine i godinama je bilo jedino odeljenje te vrste na Balkanu. Danas u školi imamo dva odeljenja. Spremni smo da nase veliko iskustvo prenesemo na sve naše kolege koji su zainteresovani za saradnju.

DNEVNI BORAVAK

Dnevni boravak za učenike je mesto koje doprinosi socijalizaciji i razvija osećanje pripadnosti grupi i društvu. Pri dnevnim aktivnostima težimo razvoju svih komponenata ličnosti ucenika: fizičke, društveno-moralne, estetske, radno-tehničke i intelektualne.

PROCEDURA UPISA
Upis moze biti obavljen u bilo koje doba godine, ali najbolje je da to bude u junu. Skola omogućuje obrazovanje deci sa lakom, umerenom mentalnom retardacijom i autizmom. Sva procedura se obavlja prema propisanim uslovima i zakonima u zemlji. Mesto se nudi detetu sa odgovarajućim pogodnostima i samo ako roditelj smatra da mu odgovaraju ponuđeni uslovi.

PREVOZ I ISHRANA

Besplatan prevoz je ugovoren sa Gradskim saobraćajnim preduzećem »Beograd«. Postoji pratnja u svakom vozilu, ali odgovornost je na roditeljima da dovedu dete do pratnje. Nije dužnost pratioca da kuca na vrata svakog deteta. Kada dete dolazi kući, roditelji moraju sačekati autobus. Pratioc ne vodi dete do kućnih vrata. Deci su u školi obezbedena 2 obroka.

PRIJATELJI

Skupština grada Beograda, Opština Savski venae, Britanska ambasada, Internacionalna skola - Chartwell International School, klub zena Diplomatskog kora, Udruženje za pomoć MNRO opštine Savski venae, Republičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, razne privredne organizacije, privatna preduzeća: »Soko-Štark«, Pekara »Toma«, »BIP«, »Sinalko«, »Jugohemija«, »Tetra pak«... I mnogi drugi kojima se izvinjavamo zbog izostavljenog imena jer smo prostorno ograničeni.

RODITELJI

Škola ima aktivan savet roditelja koji se brine o posebnim interesima dece tokom čitave godine. Tri roditelja nase škole su u školskom odboru. Roditeljski sastanci se održavaju nekoliko puta godišnje. Kontakti su redovni, kao i individualni razgovori. Kućne posete se organizuju na zatev roditelja ili na sugestiju nastavnika. U školi je i sedište Udruzenja za pomoc MNRO.

VANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Uz redovne nastavne aktivnosti, velika paznja se poklanja i vannastavnim sadržajima.
Deca su uključena u 12 sekcija.
Tradicionalno smo domaćin dečije olimpijade.
Ucestvujemo na svim takmičenjima i manifestacijama koje organizuje Društvo
defektologa.


INTEGRACIJA

Tezimo potpunoj integraciji učenika nase škole sa svojim vršnjacima iz redovnih skola kroz zajedničke aktivnosti (druženje, igru) u oblasti likovne, muzićke kulture, fizićkog vaspitanja, sportskih aktivnosti, a kao potvrdu toga istićemo uspešnu saradnju sa decom Chartwell International School.

Učenicima je ponuđen Širok, balansiran, relevantan školski program; međutim, uvek vodimo računa o detetovim individualnim potrebama i trudimo se da program bude prilagođen svakom detetu.


AKTUELNOSTI


"PESME UZ SVETLOST SVEĆA"            "CARLOS BY CANDLELIGHT"
je tradicionalna manifestacija na kojoj ce se deca sa posebnim potrebama Osnovne škole "Anton Sklala" sa svojim prijateljima iz Internacionalne I Chartwell škole najaviti i pozdraviti predstojece božićne i novogodišnje praznike.Nije slučajno što se ova škola Anton Skala baš sa ovom decom organizuje ovu manifestaciju jer upravo je to prilika na kojoj se mogu videti brojne razlike medu njima (verske, kulturne, osobene...)
Osim druženja pokazaćemo koliko te razlike nisu bitne kada postoji iskreno prijateljstvo i dobra volja Dokazaćemo da je za nas prijateljstvo kao religija – poštujemo, čuvamo i molimo se za naše prijatelje. Za organizaciju ove i mnogih drugih manifestacija znacajno ućešce ima Internacionalni klub žena i diplomate stranih ambasada. Sekretarijat za obrazovanje grada Beograda, kao i mnogi prijatelji koji imaju sluha za potrebe ove dece. Dodite 16. decembra 2004. godine u 18 casova i 30 minuta, budite naš gost i nećete se pokajati. Toga dana održaće se prodajna izložba radova dece sa posebnim potrebama. Celokupan prihod je namenjen Deda Mrazu, naravno za njihove potrebe. Čekamo Vas !!!!!


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda