skola, posebne potrebe, obrazovanje dece sa posebnim potrebama

Osnovna Škola BOŠKO BUHA

Osnovna škola Boško Buha obrazuje i vaspita decu sa smetnjama u intelektualnom razvoju, lake i umerene mentalne ometenosti.
Grad: Beograd - Zvezdara
Adresa: XXI Divizije 31
Tel: 011/2417-174
Fax: 011/2402-393
Kontakt: OLIVERA ARSENIJEVIC
PIB: 101148925

Osnovna Škola BOŠKO BUHA
Osnovna Škola BOŠKO BUHAa.
Osnovna Škola BOŠKO BUHA
Osnovna Škola BOŠKO BUHA
Osnovna Škola BOŠKO BUHA
Osnovna Škola BOŠKO BUHA
Osnovna Škola BOŠKO BUHA
Osnovna Škola BOŠKO BUHA - radost Evrope
Osnovna Škola BOŠKO BUHA
Osnovna Škola BOŠKO BUHA

Osnovna Škola BOŠKO BUHA

Osnovna škola "Boško Buha" se nalazi u ulici 21. divizije br. 31, na Zvezdari.

Osnovna škola "Boško Buha" obrazuje i vaspita decu sa smetnjama u intelektualnom razvoju, lake i umerene mentalne ometenosti.

Škola je nastala 1963. godine objedinjavanjem 10 specijalnih odeljenja raspoređenih pri redovnim školama i jedina je škola te vrste na opštini Zvezdara.

Danas škola ima 31 odeljenje, a od toga 7 područnih u kojima se realizuje edukacija i rehabilitacija oko 200 učenika od I - VIII razreda, 4 grupe (nivoa) u trajanju od po dve godine za učenike umerene mentalne ometenosti.

Zaposleni raznovrsnih stručnih profila multidisciplinarno se svakodnevno bave učenicima specifično tretirajući osobenost, posebnost svakog deteta. U kombinaciji obrazovno-vaspitnog i kliničkog tretmana svako dete koristi pomoć defektologa olifrenologa, logopeda, reedukatora psihomotorike, psihologa, socijalnog radnika i specijalnog pedagoga.

U vedroj, opuštenoj i prihvatajućoj atmosferi i individualan pristup u malim odeljenjima do 10 učenika, učenici stiču znanja neophodna za snalaženje u životu i budućem zanimanju. U opremljenim kabinetima za srpski jezik, matematiku, poznavanje prirode i društva, praktičan rad i tehničko obrazovanje, likovnu i muzičku kulturu, fizičko vaspitanje stiču se znanja i podstiču interesovanja uz posebno prilagođene metode.

Mašta, kreativnost, interesovanja podstiču se kroz raznovrsne centre interesovanja i radionice: likovne, sportsko-rekreativne, ritmičko-folklorne, tehničko-krojačke, psihološke, ekološke, dramsko-lutkarske...

Škola obezbeđuje medicinsku negu, dotiranu ishranu, različite oblike socijalne zaštite kao i animaciju učenika kroz intenzivnu saradnju sa dečjim kulturno-zabavnim i specijalizovanim stručnim ustanovama.

U produženom boravku (dnevnom) učenika, koji radi u dve smene , osmišljava se slobodno vreme učenika i radi na njihovoj socijalizaciji.. Pod posebnom pažnjom nastavnika učenici imaju mogućnost učenja bez prinude i osećanje uspeha da se igraju, druže rade ono što vole i slobodno izraze sebe. Uz poštovanje različitosti, ohrabrenje, uvažavanje i odobravanje prihvata se svaki učenik, dok je roditelj saradnik u vaspitno-obrazovnom procesu.

U razumevanje ograničenja, učenici se podstiču u onome šta mogu, tako da u uslovima ove škole, biti poseban ne znači biti sam.

Škola je u svom 40-to godišnjem radu ostvarila zapažene rezultate i dobitnik je više nagrada i priznanja od kojih je i prestižna nagrada u oblasti defektologije, nagrada "Miodrag Matić", a prva je ustanova ovog tipa koja je dobila Povelju Zajednice specijalnih škola Srbije. Od ostalih priznanja škola i pojedinci su dobitnici sledećih priznanja: Plaketa opštine Zvezdara, Plaketa grada Beograda, Plaketa Saveza defektologa Beograda, Povelja Defektološkog fakulteta.

Škola "Boško Buha" je prva škola ovog tipa u kojo su gostovali učesnici međunarodnog festivala "Radost Evrope".

U okviru projekta "Od kvantiteta do kvaliteta-kreativnost u procesu nastave na bazi poljskih iskustava" naša škola je potpisala ugovor sa Specijalnom školom iz poljskog grada Kelca o saradnji i razmeni iskustava u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju.

U školi postoji veliki broj sekcija i njihov rad daje izvanredne rezultate!


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda