specijalna skola, internat, dom, skola za decu ometenu u razvoju, specijalno obrazovanje

SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE

Škola je zvanično osnovana 1947.god.Nastava je bila podeljena na viši i niži stupanj,sa ukupno 35 učenika. Drugi period u razvitku Škole vezuje se za 1961.godinu,reformom školstva, ali i zidanjem nove Škole i proširenjem kapaciteta internata.
Grad: Beograd - Čukarica
Adresa: Milije Stanojlovića 30 Umka
Tel: 011/8026-066
Fax: 011/8025-791
Kontakt: LJILJANA VUKOSIĆ
PIB: 100575564

SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE
SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE

SVETI SAVA ŠKOLA ZA OSNOVNO I SPECIJALNO OBRAZOVANJE

Dečji dom na Umci osnovan je krajem 1944.god.i izdržavao se od dobrovoljnih priloga,društvenih organizacija,a posebno AFŽ-a iz Umke i okolnih sela. Prilozi su se sastojali od namirnica, odeće i obuće, posteljine i ostalog. Škola je zvanično osnovana 1947.god.Nastava je bila podeljena na viši i niži stupanj,sa ukupno 35 učenika. Drugi period u razvitku Škole vezuje se za 1961.godinu,reformom školstva, ali i zidanjem nove Škole i proširenjem kapaciteta internata.

DOPRINOS NAŠE ŠKOLE U AFIRMACIJI DEFEKTOLOŠKE TEORIJE I PRAKSE OGLEDA SE U:
 -Izradi prvih planova i programa za osnovno vaspitanje i obrazovanje učenika LMR sačinili su tadašnji nastavnici Umke.
 -Prvi planovi i programi vaspitnog rada za domove i internate.
 -Prvi oblik radnog osposobljavanja LMR omladine u otvorenoj privredi.
 -Prvi oblici rada stručnog tima u specijalnim školama, u tzv.multidisciplinarnom pristupu-uvođenjem psihologa, socijalnog radnika, lekara, defektologa I ostalih profila stručnih saradnika.

Škola je Imala najopremljeniju medijateku, zbog čega je bila nastavna baza Višoj pedagoškoj školi, a kasnije I Defektološkom fakultetu.

Nastavni plan i program Škole je u skladu sa Reformom specijalnog obrazovanja od 1993/94.godine,kojim se osim jednogodišnjeg osposobljavanja za rad lako mentalno ometenih učenika u razvoju, uvodi i obrazovanje za rad u trogodišnjem trajanju za učenike lako mentalno ometene u razvoju. Naša Škola je nastavno-naučna baza Defektološkog fakulteta. Tokom svog dugogodišnjeg rada škola “Sveti Sava” je stekla veliki broj prijatelja u zemlji i inostranstvu.

Sa ciljem razmene stručnih iskustava našu Školu je posetio veliki broj predstavnika socijalnih, zdravstvenih, i drugih naučnih ustanova iz Rusije, SAD, Egipta, Poljske, Francuske, Nemačke, Indije, Pakistana, Engleske, Čilea, Italije, i Japana. Defektološki fakultet i Društvo defektologa takođe kontinuirano sarađuje sa našom školom.

Studenti Defektološkog fakulteta kao i Više medicinske škole obavljaju vežbe u našoj školi. Afirmaciji naše Škole dosta je doprinela i opština Čukarica.

Njegovo Preosveštenstvo, Patrijarh srpski Gospodin Pavle je na Savindan, 27.januara 1995.god.je prisustvovao osveštenju Škole, kao i na proslavi školske slave.

Tokom1985.god. oformljena je učenička zadruga”Dečja radost”, čija je aktivnost bila zasnovana na društveno korisnom radu i saradnji sa društvenom sredinom. Značaj učeničke zadruge u našoj Školi koja je internatskog tipa, a imajući u vidu vrstu hendikepa naših učenika, vrlo je velik.U školi su smešteni na stalnom boravku lako mentalno retardirani učenici osnovnog i srednje školskog uzrasta, ne retko sa pratećim smetnjama kao što su: telesna invalidnost, slabovidost, nagluvost, društveno neprihvatljivo ponašanje.
Potvrda kvalitetu rada ove zadruge je Zlatna plaketa 2002.god.

RADNO PROIZVODNI PROGRAM UČENIČKE ZADRUGE

Za potrebe učenika škola je stavila na raspolaganje školske radionice:


Krojačka radionica je opremljena sa pet profesionalnih šivaćih mašina različite namene i dve električne mašine za domaćinstvo, kao i pratećim uređajima i nameštajem.

Radionica sitoštampe je opremljena: mašinom za zlatotisak, ručnom zaklopnom mašinom za štampu, “Karusel” mašinom za sitoštampu na tekstilu, ručnom mašinom za sito štampu na papiru,fotokopir aparatom,ručnim nožem za sečenje hartije, stolnom ofset mašinom B-4 formata, tunel sušarom, mašinom za plastifikaciju, ručnom mašinom za koričenje, plastičnim rolnama, kompjuterskim sistemom za grafičku pripremu.

U ovim radionicama su izrađivani proizvodi za potrebe Škole internata: posteljine, Stolnjaci, radni mantili I odela, delovi odeće za učenike, zavese, peškiri, ukrasni predmeti, kompletna dokumentacija za vođenje nastave I nesmetan rad računovodstva I administrativne službe, papirna galanterija

SARADNJA SA DRUŠTVENOM SREDINOM I ORGANIZACIJAMA

Učenička zadruga “Dečja radost” aktivno sarađuje sa:
  -Mašinskom školom “Buda Davidović” iz Obrenovca
  -Hemijsko poljoprivrednom školom iz Obrenovca
  -Fabrikom kartona “Umka”
  -Srednjim školama
  -Društvom defektologa
  -Savezom društava za pomoć MNRL
  -Crvenim krstom…

UČEŠĆE NA SMOTRAMA I TAKMIČENJIMA

Savez učenika zadruga Srbije je dodelio Zlatnu plaketu školskoj zadruzi “Dečja radost” za postignute rezultate na XII smotri (2002.god.) učeničkih zadruga Srbije

KREATIVNA RADIONICA

Stvaralaštvo naših učenika ogleda se i u vannastavnim aktivnostima kojima su obuhvaćeni svi učenici prema sposobnostima i interesovanju. Ove aktivnosti se realizuju učestvovanjem u sledećim sekcijama:

- Sportska sekcija (šah,stoni tenis,mali fudbal i košarka)

  1. - Lutkarska sekcija. Ova sekcija svake god. učestvuje na smotrama osnovnih škola Beograda,specijalnim i redovnim školskim priredbama.Školske 1993/94.god.osvojila je prvo mesto na drugom Festivalu lutkarstva u Beogradu, za najbolji metodski rad u konkurenciji učitelja i prvo mesto za najbolju lutkarsku predstavu “Lav slavi rođendan”.

- Tekstilna sekcija. Radovi tekstilne sekcije su izlagani u okviru 24.Smotre stvaralaštva mladih ometenih u razvoju,na prodajnoj izložbi radova u Domu Jugoslavije, u Obrenovcu i mnogim drugim mestima i manifestacijama.
- Likovna sekcija.Ova sekcija je doprinela afirmaciji naše škole učestvovanjem na različitim konkursima i manifestacijama.1991.god učestvuje na UNICEF-ovim konkursu na temu “Borba protiv bolesti zavisnosti”.Na prolećnom karnevalu u Pionirskom gradu osvaja prve nagrade maska “Roda” i maska “Drvo”. Na konkursu “politika ekspres”1995.god. prvo mesto; drugo mesto u Susretima specijalnih osnovnih škola, itd.
- Dramsko-recitatorska sekcija

- Sportsko-ribolovačka sekcija

- Horska sekcija

- Ekološka sekcija

- Biblioteka i medijateka.Škola u svom sastavu ima biblioteku sa velikim brojem naslova,kao i moderno opremljenu medijateku (televizore,kompjuter,muzičke uređaje)…

U toku je rekonstrukcija ruiniranog dečjeg internata, smeštenog u okviru školskog prostora, u kome je trenutno smešteno oko 140 učenika.

Blagodareći prilozima donatora, uspeli smo dosta da uradimo, ali veliki deo posla je još pred nama.

Ukoliko ste u mogućnosti, Vaša pomoć nam može biti dragocena, bilo da je u pitanju građevinski materijal, stručno-operativna asistencija ili novčani prilog.


DOBRO ČINITI - DOBROMU SE NADATI


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda