sesta beogradska gimnazija, srednja skola, obrazovanje

ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA

Šesta beogradska gimnanzija nalazi se u ulici Milana Rakića br. 33, kod Liona, opština Zvezdara, u neposrednoj blizini Zvezdara teatra. Do škole se stiže sledećim linijama gradskog prevoza: 5, 6, 7,14, 28, 40, 76, 99, 305p, 309p.
Grad: Beograd - Zvezdara
Adresa: Milana Rakića 33
Tel: 011/2412-686
Mob: 011/2411-734
Fax: 011/2411-734
PIB:

ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA

ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA

www.vigimnazija.edu.yu

ISTORIJAT

Ukazom Ministra prosvete Kraljevine Jugoslavije od 19. oktobra 1933. godine, osnovana je Šesta muška gimnazija. Istorijski događaji nisu dozvolili tadašnjim đacima da se usele u novu školsku zgradu koja je počela da se gradi 1939. godine na mestu gde se škola danas nalazi. Četrnaestog maja te godine, u temelje naše škole je ugrađena Povelja sa porukom: SVETLOST, ZNANJE, ŽIVOT koja i dalje prati našu školu na njenom putu kroz istoriju.

ŠKOLA DANAS

U našoj školi ćete steći zaista dobru osnovu za dalje školovanje. Možda je i nepotrebno naglašavati da su naši učenici redovno među prvima na rang-listama za upis na fakultete. Veliki broj njih je postigao značajne rezultate u svojoj struci. U našoj školi podstiče se sloboda mišljenja, kao i rad po najsavremenijim metodama. Ukoliko posedujete talenat, upornost, želju za maksimalnim rezultatima svog rada, onda je Šesta beogradska gimnazija pravo mesto za vas.

GDE SMO?

Šesta beogradska gimnanzija nalazi se u ulici Milana Rakića br. 33, kod Liona, opština Zvezdara, u neposrednoj blizini Zvezdara teatra.

Do škole se stiže sledećim linijama gradskog prevoza: 5, 6, 7,14, 28, 40, 76, 99, 305p, 309p.

Šesta beogradska gimnazija upisuje po 4 odeljenja društveno-jezičkog smera i 5 odeljenja prirodno-matematičkog smera.

KO SMO?

Osim što su uspešni u redovnim aktivnostima, na takmičenjima iz matematike, srpskog jezika, raznih sportova, naši đaci i profesori zaslužni su i za ovakvu sliku šeste:

KOJEKUDE SRBIJOM

Projekat koji je obuhvatio najveći broj oblasti do sada: etnologija, geografija, istorija, biologija, hemija, psihologija, muzika, književnost, novinarstvo, fotografija, likovno stvaralaštvo, prevodilaštvo, web i graficki dizajn. U projekat je uključeno oko 25 profesora i oko 150 učenika.Grupe učenika i profesora putuju na izlete u različite krajeve Srbije, tako da naši "istraživači" prisustvuju nekoj lokalnoj manifestaciji vezanoj za običaje, etnologiju, narodno stvaralaštvo, tradiciju...Učesnici projekta prikupljaju materijal i pripremaju prezentaciju svojih istraživanja: ostalim učenicima, profesorima, roditeljima...

Pravi se elektronsko, (na srpskom i stranim jezicima) a po obilasku svih predviđenih destinacija i štampano izdanje gde bi se publikovao napravljeni materijal.Projekat trenutno finansiraju sami učesnici, uz delimicnu pomoć škole.

HEMIJSKA RADIONICA

Dve glavne aktivnosti kojima se bave članovi sekcije su: izrada mirisnih sveća i kozmetički deo u koji spada proizvodnja različitih kozmetičkih preparata. Kozmetički proizvodi prave se po starim i proverenim receptima i svi su na bazi prirodnih sastojaka koji se izdvajaju u obliku ulja iz aromatičnih biljaka u našoj laboratoriji.Radionica se finansira od prodaje sopstvenih proizvoda, a koristi uglavnom recikliranu ambalažu.

ETNO RADIONICA

Na etno radionici učenici proučavaju naše narodne običaje i ručne radove, izrađuju delove garderobe i etno detalje.

Svoje radove, članovi radionice prikazuju uz sopstvenu koreografiju propraćenu savremenom muzikom sa etno motivima.

UPOZNAJMO SVET

Javni časovi na kojima se učenicima pruža šansa da upoznaju svet.

U radu učestvuju učenici koji sami biraju temu, a u pripremi sarađuju sa ambasadom zemlje koju prezentuju.

Projekat obuhvata predstavljanje osnovnih karakteristika kontinenata, država, regija – geografskih, prirodnih, društvenih. Prezentuju se činjenice, fotografije, folklor...

RAČUNARSKA SEKCIJA

Šesta web team izrađuje web prezentaciju škole i pomaže učenicima i profesorima u izradi prezentacija za potrebe nastave i projekata koji se odvijaju u školi.

KAKO SU STRIPOVI POBEDILI KNJIGE?

Timovi učenika i profesora izrađuju multimedijalne prezentacije koje se koriste u nastavi: Ove školske godine u Šestoj, pod okriljem Ministarstva prosvete i sporta republike Srbije, realizuje se projekat Kako su stripovi pobedili knjige? Opšti cilj projekta je usmeravanje nastave na strategiju učenja koja podrazumeva interaktivne procese između profesora, učenika i multimedijalnih izvora znanja. U okviru projekta 60% profesora naše škole završilo je obuku osnovne računarske pismenosti i primenu računarske tehnologije u nastavi (neinformatičkih) predmeta, kao i odgovarajuću pedagošku obuku.

Zahvaljujući pre svega projektu LICE BILJKE, MOJE LICE, ali i tome što, osim nabrojanih, u našoj školi postoji još mnoštvo projekata i sekcija: PROJEKAT GRČKA 2003, DRAMSKA SEKCIJA, FILOZOFSKA SEKCIJA, HOR, THE ENGLISH CLUB, NOVINARSKA SEKCIJA...naša škola je od ove školske godine uključena u UNESKOV program pridružnih škola. I pored ove počasti, i dalje imamo veliki problem finansiranja naših aktivnosti.

Pozivamo sve zainteresovane, koji su u mogućnosti da na bilo koji način pomognu našim đacima koji uvek žele da saznaju više, da pogledaju naš websajt www.vigimnazija.edu.yu ili da nam se jave na uprava@vigimnazija.edu.rs i da nađemo način za saradnju na obostrano zadovoljstvo.


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda