ZEMUNSKA GIMNAZIJA

Zemunska gimnazija, gotovo od osnivanja do danas, bila je obeležje grada, a od 1911. godine osnivanjem Djačke čitaonice izrasta u kulturni centar Zemuna.
Zemunska gimnazija, gradski park 1 Zemun
Grad: Beograd - Zemun
Adresa: Gradski park 1
Tel: 011/3167-226
Fax: 011/316-2680
Kontakt: Milos Bjelanovic - direktor
PIB: 100010159

Zemunska gimnacija - pod zastitom Zavoda za zastitu spomenika kulture
Zemunska gimnacija - tradicija obrazovanja
Zemunska gimnacija danas
Pozoriste u skoli - Zemunska gimnazija
Matematicka sekcija Zemunske gimnazije

ZEMUNSKA GIMNAZIJA


Zgrada Zemunske gimnazije nalazi se u samom centru opstine Zemun, odmah uz Gradski park, neposredno pored Hale Pinki. Do gimnazije se lako dolazi linijama gradskog prevoza, zato sto se u neposrednoj blizini nalaze autobuska stajalista linija: 15, 17, 45, 610, 611, 704, 706, 706E, 707, 73, 81, 81L, 82, 83, 84 i 88.

Dramska sekcija Zemunske gimnazije

Dugačak je istorijat Dramske sekcije Zemunske gimnazije. Spominju se predstave još iz osamdesetih godina prošlog veka i profesor Boža Pavlović koji je nesebično ulagao svoju energiju i umeće radeći sa učenicima. Nekako je Zemunska gimnazija oduvek negovala vannastavne aktivnosti i u tome bila i zapažena i uspešna. Rad ove sekcije je specifičan, a takvi su i rezultati tog rada. Nemoguće je pripremiti pozorišnu predstavu radeći uobičajeno, u medjusmeni, jednom nedeljno. Na predstavi se radi i po dva meseca po tri, nekada i četiri sata dnevno. Mnoge subote, a i poneka nedelja, bile su radne za dramce. Možda zbog toga, a možda zbog zahtevnosti i specifičnosti zadataka, medju profesorima i djacima malo je bilo i jeste zanesenjaka i entuzijasta. Popularnost, naprotiv, ne izostaje. To potvrdjuje prepuna Svečana sala pri svakom izvodjenju.

Najveći problem naše sekcije jesu uslovi u kojima radimo, improvizacija tehnike, scenografije i samofinansiranje kostima i rekvizita. Naša scena više liči na parodiju pozorišnih scena nego na scenu amaterskog pozorišta, koje i jesmo. Puno je prijatelja videlo u kakvim uslovima radimo, ali još uvek čekamo rešenje ove situacije.

Uz sve probleme mi i dalje volimo ove naše daske i spremamo se za nove poduhvate i aplauze. Uspomene koje podari učestvovanje u Dramskoj sekciji Zemunske gimnazije i prijateljstva iznedrena u našem timu najveće je bogatstvo koje nose u svoj život glumci Dramske sekcije Zemunske gimnazije.


Matematička sekcija

Tokom školske 2012/2013. godine započeto je pet a veoma uspešno realizovana četiri projekta dok se jedan(ovde naveden kao 2.) nastavlja u sledećoj školskoj godini.

1. Matematika i svet oko nas: umetnost, arhitektura, nauka, priroda...

2. Obrada (podataka) rezultata merenja postignuća učenika u sportskim aktivnostima – saradnja sa profesorom fizičkog vaspitanja Porubski Sašom.

3. Predstavljanje udžbenika sa zbirkom zadataka za prvi razred dr Nebojše Ikodinovića.

4. Uključivanje u manifestaciju Maj mesec matematike

5. Učešće na “IV Simpozijum matematika i primene 2013. Nacionalni skup sa medjunarodnim učešćem“.

Većina profesora, čak i oni sa dugogodišnjim iskustvom, često se suočavaju sa problemom kako da izlože nastavni sadržaj tako da ga učenici razumeju, prihvate i nauče sa razumevanjem. To je ponekad težak proces i dešava se da se rešenje traži u smanjenju količine gradiva. Promene su definitivno neophodne, ali ne obavezno u sadržaju već u pronalaženju načina da se sadržaj predstavi.Konceptualne mape su grafički prikazi kojima se u okviru neke teme ili nastavne jedinice mogu istaći veze izmedju osnovnih pojmova. Pojmovi su najčešće zapisani u oblačićima i medjusobno su povezani linijama na kojima su ponekad zapisane reči koje opisuju vezu izmedju njih.

Mapiranje je kreativan proces organizovanja sadržaja i može se koristiti u planiranju časa, procesu učenja, utvrdjivanja i sistematizacije, individualnom i grupnom radu, razvija matematičku pismenost podstiče matematički način razmišljanja i kad se jednom prihvati lako se primenjuju i u drugim nastavnim predmetima ali i u svakodnevnom životu. Eksperiment kreiranja konceptualnih mapa u kom su učestvovale dve grupe učenika, i koji je opisan u radu, potvrdjuje njihovu izuzetnu primenljivost.


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda