Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » »

Herceg Novi, atrakcije grada

13. 05. 2014.

Herceg Novi, atrakcije grada - Apartmani Herceg Novi atrakcije, Letovanje Crna gora 2014 Herceg Novi je gradsko naselje u opštini Herceg Novi u Crnoj Gori. Bogato spomeničko nasleđe na području Herceg-Novog nastalo je kao rezultat prožimanja raznih naroda i kultura koje su se kroz njegovu dugu istoriju ovdje smenjivali i sudarali.

Lazaret
je atraktivna i impozantna građevina, koja je u vreme kada je izgrađena (18. vek) predstavljala glavnu zdravstvenu i sanitetsku ustanovu za Boku kotorsku. Nalazi se u Meljinama, a datira iz 1732. godine. Gradili su je Mlečani u klesanom kamenu, koji su kaluđeri pripremali za gradnju velike manastirske crkve na Savini. U dvorištu ove građevine nalazi se kapela Sv. Roka građena 1730. godine, u vreme izgradnje samog Lazareta. Crkva je rekonstruisana 1892. godine. U središtu ovih građevina ograđenih zidom sa dvoje vrata i tri atrijuma sa nekoliko manjih zgrada nalazi se fontana. Ispred zgrade se nalaze dva pristaništa, jedno veće sa lukobranom i jedno manje.

Park bivšeg hotela Boka je botanički vrt, lociran u samom centru grada. Formiranje parka otpočelo je kada i gradnja hotela, 1908. godine, pravi oblik i sadržinu dobija za vreme Prvog svjetskog rata, posebno 30-ih godina prošlog veka. U parku se nalazi preko 80 vrsta biljaka, koje su bokeljski pomorci donosili iz raznih krajeva sveta. Do 1979. godine u parku se nalazio i ribnjak, koji je tada srušen zbog posledica koje je imao hotel „Boka“ od zemljotresa, ali je 2000. godine, zajedničkom akcijom Turističko-informativnog centra i Opštine Herceg Novi, ribnjak ponovo izgrađen po projektu Novljanina Bora Dabovića, projektu koji je, uglavnom, bio skoro identičan prvobitnom projektu inženjera Momčila Tapavice, i na starom, skoro istom, mjestu.
 
Španjola je podignuta za vreme turske vladavine u 15. i 16. vieku, ali je svoj naziv dobila po Špancima koji su učestvovali u njenoj gradnji za vreme svoje jednogodišnje vladavine.

Kanli Kula potiče iz turskog doba (16. vek), bila je zatvor (otuda njeno ime na turskom jeziku i znači „krvava kula"), a 1966. godine rekonstruisana je u jednu od najlepših letnjih pozornica na Jadranu sa preko 1000 sjedećih mjesta.

Sat Kula (Sahat kula-Tora) je podignuta 1667. godine po naredbi sultana Mahmuda.

Kula Sv. Jeronima podignuta je 1687. godine u čast Jeronima Kornera osvajača grada.

Forte Mare (morska tvrđava) je građena u periodu izmedu 14.-17. veka, restaurirana 1833. godine, a od 1952. godine adaptirana je u letnji bioskop, kasnije i diskoteku.

Citadela je tvrđava koja se nalazila na samom moru i zidinama bila spojena sa donjim gradom. Kula sa zidom građena je za vreme mletačke vlasti. Tvrđava je skoro potpuno srušena za vreme zemljotresa 1979. godine, i danas, više u moru nego na kopnu, postoje samo ostaci zidina.

Apartmani Herceg Novi su na raspolaganju i su brojni i luksuzni, najčešče smešteni uz obalu u blizini legendarnih peščanih plaža.
 
Čitanja: 917 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Sutra oblačno, mestimično kiša - Apartmani Herceg Novi atrakcije, Letovanje Crna gora 2014
Sutra oblačno, mestimično kiša

U Srbiji će sutra biti umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i najvišom dnevnom
Partizan Zvezda 1:0 .. 90 min - Apartmani Herceg Novi atrakcije, Letovanje Crna gora 2014
Partizan Zvezda 1:0 .. 90 min

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde od 19:30 na stadionu crno-belih tri kola pre kraja prvenstva odlučuju o tituli. Na red
BESPARICA OTREZNILA GRAÐEVINCE - Apartmani Herceg Novi atrakcije, Letovanje Crna gora 2014
BESPARICA OTREZNILA GRAÐEVINCE

Za građevinski sektor kriza kao da je bila otrežnjenje reći će zlobnici. Naučili su da je realno očekivati profit od

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda