Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Kuhinja »

Pod jedan: Papričice

13. 02. 2013.

Pod jedan: Papričice - ljute papri;ice koje nestaju

Pod jedan: Papričica

Da li iko još pamti naše domaće ljute papričice. Bile su prosečne dužine oko 8 cm, boje od tamno zelene i crvene do ljubičaste, i obično sa ispucalom ljuskom. Bile su ekstremno ljute, imale osobine zubarske anestezije, a pečenje istih za salatu ulju je iziskivalo rad na promaji i zabtranu udisanja u dohvatu isparenja. Dodatavanje samo jedne u sadržaj tegle ajvara je od istog stvaralo senzaciju konzumiranja raketnog goriva.

Lično sam se uverio da se prošle godine ta sorta mogla još samo nabaviti na pijaci Kalenić na dve tezge i na pijaci banjica na jednoj usamljenoj tezgi.

U predhodnim godinama tržište su osvojile neke večite, lažne ljute paprike veličine banane, od kojih je, ako su ikada ljute i biber ljući.

Pod dva: Paradajz

Da li iko još pamti naš domaći paradajz. Bio je sočan i kad ga presečeš nije bila u preseku usađena bukva. U salatama je stvarao tečniji sadržaj (za umočiti hleb), nije morala da se koristi testera za sečenje istog. Prošle godine ta sorta paradajza se nije mogla nabaviti na pijacama beograda.

U predhodnim godinama tržište su osvojile neke sorte paradajza, koje imaju sve osobine gume (sorte Goodyear, Michelin), preko polovine ploda otpada na usađenu strukturu drveta a ukus i žvakavost (mogućnost da se zalogaj sažvaće) ravnu siporeksu.

Pod tri: Beli luk

Da li iko još pamti naš domaći beli luk. Bio je sitan i prgav, dosadan za pripremanje, ali pouzdan i trajan. Takav beli luk je stizao u vencima koji bi u kući potrajali bez truljenja i terali i bakterije i vampire nadaleko. Konzumacija tog belog luka u večernjim satima je dovodila do kriza u braku i isterivanja sa časa sutra u školi, ali i do zdravlja.

U predhodnim godinama tržište je osvojio beli luk iz Kine, krupan, sam se ljušti, i vreme poluraspada glavice istog je dva dana. Vence niko i ne plete od tog belog luka, stoga što bi venac satrulio za sedam dana.

Predlozi za razmišljanje: Lubenice (šarene kao donji veš), Hleb (za koji se ne vezuje pojam kvasac), Viršle (u plastičnoj kabanici) i još mnogo toga.

Šta zaključiti osim da se protiv Srbije vodi posebna vrsta specijalnog rata podmetanjem povrća i hrane koja se lažno predstavlja.

Čitanja: 1558 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Hrana koja nema rok trajanja - ljute papri;ice koje nestaju
Hrana koja nema rok trajanja

Med Bez obzira na to pre koliko vremena su ga vredne pčelice napravile, med nije izgubio svoj dragoceni kvalitet. Moguće
Pribor za jelo utiče na ukus hrane - ljute papri;ice koje nestaju
Pribor za jelo utiče na ukus hrane

Istraživanje objavljeno u časopisu "Ukus (Flavour) proučavalo je kako boja, oblik, masa i veličina pribora za jelo utiče na doživljaj
Tri recepta za sok od kajsija - ljute papri;ice koje nestaju
Tri recepta za sok od kajsija

Od drevne postojbine u Kini do modernih plantaža u Kaliforniji, kajsija je ostala izvor dragocenih materija koje nam pomažu da
Nema crnog hleba - ljute papri;ice koje nestaju
Nema crnog hleba

Brašno tipa 1100, od koga se isključivo pravi ova vrsta hleba, gotovo da se više ne melje. Zbog minimalne zarade,
Kombinovanje namirnica - ljute papri;ice koje nestaju
Kombinovanje namirnica

Kombinovanje određenih vrsta hrane čini mnogo više od zadovoljstva vašim nepcima. Pravilnim mešanjem namirnica u jednom obroku može se povećati

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda