Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Lepota »

Dijamanti od kojih zastaje dah

25. 11. 2016.

Dijamanti od kojih zastaje dah -

Dijamanti od kojih zastaje dah

Dijamant je vekovima simbol bogatstva, moći i ljubavi. Veoma je skup, a u prirodi se može pronaći u različitim dimenzijama. Za dijamante velikih dimenzija se često vezuje avanturistička, ali ponekad i krvava priča.

REGENS (PIT)

Regens je trenutno najlepši, najveći i najsjajniji dijamant na svetu za čiju istoriju se vezuje najinteresantnija priča.

Ovaj nesvakidašnji dijamant je pronašao jedan rob u Indiji 1702. godine u Patreal rudniku. Da bi mogao da ga ukrade, posekao se i sakrio je dijamant u posekotinu. Ponudio ga je jednom engleskom mornaru u zamenu da ga preveze u Englesku i da bi se na taj način oslobodio iz ropstva. Mornar nije održao obećanje, pa je ubio roba, a dijamant je prodao u Bombayu za 5000 fontova jednom lokalnom trgovcu. Novac je brzo potrošio, ali se zbog griže savesti ubrzo obesio.

Lokalni trgovac je dijamant prodao 1702. godine guverneru Thomas Pitt-u. On je ovaj vredan dijamant poslao u Englesku, gde je od njega napravljen dijamant od 140,5 karata. Kao takvog ga je kupio Filip II. regent Francuske. Od ovog perioda se dijamant naziva Regentom. Tokom krunisanja Luja XV. 1722. godine bio je deo francuske krune. Kasnije je izvađen iz krune i vladari su ga koristili kao zaseban nakit.

Dijamant je ukraden tokom francuske revolucije, a pronađen je zahvaljujući jednom anonimnom pismu.

Napoleon ga je dao u zalagaonicu da bi ublažio svoje finansijske probleme, ali već tokom njegovog krunisanja, dijamant je ukrašavao hvataljku njegovog mača. U kasnijim periodima je ponovo ukrašavao krunu, da bi nakon 20 godina od njega napravljen lančić za Eugeniju Napoleon III.

Regens je izložen kao deo blaga Louvre, a i dan danas se nalazi tamo.

CILLINAN I. (VELIKA ZVEZDA AFRIKE)

Velika zvezda Afrike je najpoznatiji i najveći dijamant na svetu.

Pronađen je 1905. godine u Premier rudniku, po kome je i dobio ime. Prvoklasni kvalitet, čista bela boja i težina od 3106 karata u svom sirovom obliku.

Dijamant je kupio Transval uprava i poklonio ga je Edwardu VII., koji je dao da se izbruši u Amsterdamu. Kompanija, koja je bila zadužena za brušenje je ispitivao kamen više od sedam meseci. Dijamant je najpre presečen na tri dela, od koga je napravljeno 9 većih i 96 manjih brilijanta. Najveći kamen je ukrašavao kraljevsko žezlo, drugi po veličini kraljevsku krunu, a treći i četvrti krunu kraljice.

KOH – I – NOOR (PLANINA SVETLA)

Ovaj dijamant je pronađen 1304. godine. Ima zelenkastu boju. Njegova prvobitna forma je imala 181 karata, ali je ona smanjena zbog velikog broja modifikacija. U početku je bio u vlasništvu različitih indijskih poglavara. Prema jednoj indijskoj legendi, ovaj dijamant je poslao jedan indijski Bog u znak zahvalnosti jednom velikom verniku. 1739. godine je dospeo u ruke Persijaca, koji su mu dali i danas poznati naziv.

Nakon što je dospeo u vlasništvo Britanske Istočne-Indijske organizacije, oni su ga poklonili kraljici Viktoriji 1850. godine.

1952. godine je izbrušen na malu formu brilijanta. Trenutno se nalazi među nakitima britanske kraljevske porodice i ima 108.93 karata.

Dijamant je oduvek smatran nakitom elite, jer su ga sebi mogli priuštiti samo imućni ljudi.

Izvor: [ burmenakit.com/ ]


Čitanja: 1088 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Dijamanti od kojih zastaje dah -
Dijamanti od kojih zastaje dah

Dijamanti od kojih zastaje dah Dijamant je vekovima simbol bogatstva, moći i ljubavi. Veoma je skup, a u prirodi se
Ove suknje će obeležiti 2016. -
Ove suknje će obeležiti 2016.

Suknje na kopčanje su proglašene obeležjem 2016 godine. Šta? Zašto? Kada se to desilo? Ako razmislite: Sedamdesete ne idu nikuda
Uticaj prirode na čoveka -
Uticaj prirode na čoveka

Pored toga što se biljke mogu koristiti u ishrani, oni mogu da imaju i veoma dobro dejstvo na decu. Baštovanstvo
Lečenje mirisima -
Lečenje mirisima

Lečenje mirisima Kad god se spomene Francuska prva asocijacija nam je na Ajfelov toranj, modne revije i na čuvene modne
Jednostavne kombinacije za svaki dan -
Jednostavne kombinacije za svaki dan

Napravite plan i obucite se dobro za malo para. Sa izloga vrište reklame za popuste... Mnoge komade možete da nosite

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda