[sql_error] : Table './bgsvet11_bgs_new/bgs_register' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='52.90.49.108' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table './bgsvet11_bgs_new/bgs_register' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('52.90.49.108','1638284725','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Mama »

Promene na koži u trudnoći

03. 08. 2013.

Promene na koži u trudnoći - Promene na koži u trudnoći

Trudnoća kao posebno i veoma važno stanje u životu žene donosi i neke promene vezane za kožu trudnice. Zbog imunoloških, endokrinih, metaboličkih i vaskularnih promena trudnice su podložne ovim pojavama. Promene se mogu javiti na koži, kosi, noktima i sluznicama.

Blagovremeno prepoznavanje promena i preduzimanje adekvatnih mera zaštite ili terapije, ako je neophodna, smanjuje paniku kojoj su trudnice sklone iz straha kako za sebe, tako i za plod.

Promene na koži mogu biti prolazne i praćene svrabom i pojavom mehurica, ili sistemske, praćene povišenom temperaturom, glavoboljom i drhtavicom.

Promene na koži mogu biti fiziološke promene u trudnoći, promene specifične samo za trudnoću i one koje se pogoršavaju u trudnoći.

Od takozvanih fizioloških promena mogu se očekivati: promene pigmentacije, tzv, trudničke fleke na licu, te pojačana prebojenost genitalija i središnje crte na stomaku. Izlaganje suncu pojačava intenzitete fleka na licu. Mladeži se mogu uvećati, a mogu nastati i neki novi.

Pojava strija u trudnoći zavisi od kvaliteta same kože, tj, elastičnih i kolagenih vlakana (genetska predispozicija), i naravno od dobijanja u težini i zapremini. Ako rastezanje kože nije bilo preveliko, postoje šanse da nastale strije okončanjem trudnoće budu jedva vidljive, ali strije ne mogu apsolutno nestati.

Broj mrkih ili „visuljaka” u boji koze na pregibima značajno se povećava kod trudnica, a naročito kod većeg dobijanja u težini. Izvestan broj spontano nestaje posle porođaja, dok neki ostaju, te se treba obratiti dermatologu za uklanjanje preostalih promena.

U slučaju postojanja polnih bradavica (kondiloma), one se mogu uvećati tokom trudnoće. Treba ih blagovremeno ukloniti, jer one, ukoliko su prisutne u većem broju, mogu biti jedna od indikacija za porođaj carskim rezom.

Javlja se pojačana maljavost i stiče utisak bujnije kose. Posle porođaja, ipak, najčešće dolazi do fiziološkog opadanja kose. Porodilje su zbog postporođajnog opadanja kose obično bezrazložno zabrinute. Potrebno da prođe oko godinu dana od porođaja da bi se uspostavila normalna gustina kose.

Nokti tokom trudnoće omekšavaju i listaju se, a može postojati i vidno zadebljanje nokta, te pojava brazdi. Kod trudnica koje su prekomerno dobile u težini česta je pojava i uraslih noktiju na stopalima, praćenih dodatnim infekcijama. Urasli nokti mogu biti veoma bolni, a i same infekcije koje obično prate ove probleme zahtevaju stručnu pomoć da ne bi došlo do komplikacija u smislu širenja infekcije.

Pojava proširenih kapilara, vena i hemangioma nije neuobičajena. Proširene vene na nogama, naročito kod osoba sa urođenom predispozicijom kao i kod onih koje su ih već imale, a preterano su dobile u težini je uobičajena.

Neophodno je voditi računa o težini i nositi adekvatne elastične čarape kako bi se ove tegobe držale pod kontrolom. Od vaskularnih promena mogu se javiti i hemoroidi.

Na sluznicama se može javiti upala desni sa krvarenjem. Pravilna higijena i toaleta usta uključujući i posetu stomatologu su jedino rešenje. Zubi mogu takođe stvarati probleme trudnicama.

Svrab je čest problem u trudnoći. Pojačano znojenje je često. Svakodnevno tuširanje i više puta dnevno značajno može ublažiti ove tegobe – kako svrab, tako i prekomerno znojenje.

Osim fizioloških promena postoje i promene koje zahtevaju češći nadzor lekara i eventualnu hospitalizaciju. To su, Polimorfna erupcija, Pemhigoid gestationis te Intrahepaticna holestaza u trudnoći. Ova oboljenja su ipak znatno ređa nego prethodno navedene tegobe i zahtevaju stručni nadzor koji može podrazumevati i lečenje u našoj bolnici.

Uz blagovremenu i adekvatnu edukaciju (koja se svakodnevnim ambulantnim radom sprovodi) većina navedenih promena se može ili sprečiti ili ublažiti. Nakon porođaja, jedan broj promena postepeno spontano prolazi, te su pravilna uputstva od stane ginekologa od bitnog značaja. U slučaju da tegobe perzistiraju, neophodan je stručan savet i pomoć ginekologa i dermatologa.

Autor je spec. ginekologije i akušerstva Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović - Dedinje“


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 2411 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Dan majki - Promene na koži u trudnoći
Dan majki

Druga nedelja maja dan je kada se širom sveta obeležava Dan Majki, koji slavi sve divne majke širom sveta. Proslavi
Koliko znate o svom hormonalnom ciklusu? - Promene na koži u trudnoći
Koliko znate o svom hormonalnom ciklusu?

Menstrualni ciklus žena je složena stvar, reći će mnoge dame. Zbog nivoa hormona koji se menja zavisno od dana ciklusa,
Promene na koži u trudnoći - Promene na koži u trudnoći
Promene na koži u trudnoći

Trudnoća kao posebno i veoma važno stanje u životu žene donosi i neke promene vezane za kožu trudnice. Zbog imunoloških,
Koliko često peremo veš? - Promene na koži u trudnoći
Koliko često peremo veš?

Prema podacima iz nedavnog istraživanja o potrošačkim navikama, najveći broj žena iz Srbije pere veš dva do tri puta nedeljno,
Trudnice, ne jedite za dvoje - Promene na koži u trudnoći
Trudnice, ne jedite za dvoje

Neke buduće mame koriste trudnoću kao izgovor da jedu više bez osećaja krivice, međutim, tako povećavaju rizik da njihovo dete

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda