Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Odmor »

Krpelji, opasne napasti

01. 05. 2013.

Krpelji, opasne napasti - Krpelji, opasne napasti Pazite se krpelja, savetuju stručnjaci naročito one koji će predstojeće praznike provesti u prirodi. Krpelji se pojavljuju s prvim toplim prolećnim danima, kada zbog promene dužine dana i temperatura traže domaćina.

Potrebno je izbegavati moguća staništa krpelja i što manje kretati se po neuređenim zelenim površinama van staza, dok oni koji imaju dvorišta treba redovno da kose travu kako bi redukovali pojavu ovih napasti. Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja i čoveka. Istovremeno, oni su prirodni rezervoari i prenosioci uzročnika zaraznih bolesti, međi kojima je i lajmska bolest. Ukoliko su zaraženi, infekciju mogu da prenesu na čoveka i to u roku od 24 sata.

Važno je znati da nisu svi krpelji zaraženi i da svaki ubod krpelja ne znači obavezno i nastanak infekcije. Prema podacima iz istraživanja i praćenja zaraženosti krpelja u Srbiji, procenat zaraženih u poslednjih nekoliko godina je oko 25 odsto. Specijalista epidemiologije dr Nevenka Pavlović iz Savetovališta za lajmsku bolest pri Gradskom zavodu za javno zdravlje, objašnjava kako treba postupiti u slučaju “bliskog susreta” sa krpeljom.

- Treba ga izvaditi iz kože što pre, u toku prv 24 sata od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Skidanje treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom. Pre odstranjivanja krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva - eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte, jer oni izazivaju povraćaj crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici lajmske bolesti - ističe dr Pavlović.

Odstranjivanje krpelja iz kože je najsigurnije obaviti u domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti.

- Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela. Pinceta se najpre malo povuče nagore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko je neko sam pokušao da odstrani krpelja i u tome nije uspeo u celosti, ne treba da pokušava da odstrani preostali deo, već da se obavezno obrati lekaru - kaže dr Pavlović.

Praćenje zdravstvenog stanja osoba koje su imale ubod krpelja sprovodi se najmanje tri meseca. Jer pojava karakterističnog crvenila kože na mestu uboda krpelja, uz moguću pojavu povišene telesne temperature, glavobolje, bolova u zglobovima i mišićima, uvećane lokalne limfne žlezde, može ukazati na lajmsku bolest. 

Preventiva

- Izbegavati boravak u šumovitim područjima

- Smanjite površinu kože koja može biti izložena ubodu krpelja, odnosno zaštitite se garderobom dužih rukava i nogavica

- Nošenje odeće svetlih boja olakšava uočavanje krpelja

- Posle boravka u prirodi pregledajte svoju kožu i kožu dece

- Obavezno operite odeću posle boravka u prirodi


Izvor: [ blic zena ]

Čitanja: 2156 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šoping u Rimu - Krpelji, opasne napasti
Šoping u Rimu

Rim je jedno od najboljih mesta za kupovinu u celoj Italiji, bilo da želite da se ponovite jeftinim trendi stvarčicama
Tvrđava Bled u Sloveniji - Krpelji, opasne napasti
Tvrđava Bled u Sloveniji

Kratka istorija tvrđave Bled Istorijski podaci ove tvrđave datiraju od 1004. godine odn. iz vremena kada je car Henrik II.
Restorani u bunkerima - Krpelji, opasne napasti
Restorani u bunkerima

Između 1936-1940. godine. je sagrađeno oko 17. hiljada bunkera, koji su se prostirali dužinom od špansko-francuske, pa sve do Norveške
Sunčani parfemi za ovo leto - Krpelji, opasne napasti
Sunčani parfemi za ovo leto

U narednom tekstu Vam predstavljamo najbolje parfeme za predstojeću sezonu, izaberite najbolje! Sunshine Fragrance je parfem kuće Clarins iz 2007.
Ekološki turizam dolazi u Srbiju - Krpelji, opasne napasti
Ekološki turizam dolazi u Srbiju

Projekat Kamping asocijacije Srbije, pod nazivom "Razvoj ekoturizma u zaštićenim područjima Donjeg Podunavlja", dizajniran je sa ciljem da se unapredi

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda