Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Odmor »

More leči sve

22. 06. 2013.

More leči sve - More leči sve

Pored toga što predstavlja veliko uživanje, letnji boravak na moru čini čuda za naše zdravlje. Lista korisnih dejstava je duga, a gotovo da nema dela tela kojem letovanje ne prija. Sa završetkom odmora, pozitivni efekti ne prestaju, oni traju mesecima nakon povratka kući.

PLIVANJE

- Ako ste na odmoru aktivni, kada se vratite kući dugo vremena ćete sačuvati energiju. Tokom plivanja, telo je bez odeće, koža diše, višak otrova se izbacuje iz organizma putem znoja. Zato je važno da pre aktivnosti uzimate dosta tečnosti. Od korisnih dejstava plivanja treba da se pomene pozitivan uticaj na endokrine žlezde, podizanje tonusa tela, stimulacija imuniteta i jačanje seksualne želje- ističe primarijus doktor Petar Borović, lekar speciljalista.

SUNČANJE

- Kada je umereno, sunčanje deluje poput leka. “Sunce pomaže u lečenju psorijaze i seboreje, obezbeđuje sintezu vitamina D u organizmu, odlična je preventiva osteoporoze i reumatidnog artritisa, snažna je odbrana od raka- kaže Borović.

Međutim, ako se pretera sa sunčanjem, vitamin D se u našem telu pretvara u otrov i izaziva glavobolje i povraćanje.

MORSKI VAZDUH

- Dok šetate ujutru plažom, dišite duboko. Negativni joni iz morskog vazduha podižu tonus celog organizma i sprečavaju da mesecima nakon odmora dođe do razvoja bolesti. Ako se u blizini plaže nalaze borovi, isparenja iz bora pozitivno deluju na astmatičare, ljude sa bolestima sinusa i kod raznih infekcija- kaže Borović.

MORSKA VODA

O tome kako morska voda deluje na naš organizam doktor Petar Borović kaže:

- Boravak u morskoj vodi je prijatan. Telo se oseća lakšim, krv bolje cirkuliše, otrovi se ubrzano izlučuju, a mišići su više nahranjeni krvlju. Morska voda povoljno utiče i na kosti i kardiovaskularni sistem. Kada ste u vodi, iskoristite priliku da što više angažujete mišiće. To će se veoma povoljno odraziti na vaš izgled. Doteraćete liniju i zategnuti kožu.

Savet je da sat i po vremena pre ulaska u vodu, ne jedete i da vodu uzimate samo pre obroka. Ukoliko pijete vodu posle obroka, razredićete želudačne sokove i izložićete sebe neprijatnostima, poput letnjih dijareja i infekcija.

RONJENJE

Pored plivanja ne smete da zaboravite ni na ronjenje.

- Ako je more čisto, tokom ronjenja sinusi se ispiraju. Boravak na moru duži do 15 dana, u potpunosti bi izlečio probleme sa sinusima, kao i razne poremećaje u radu disajnih organa- naglašava Borović.

PESAK

Treba pomenuti i pesak. Dok hodate po pesku, aktivirani su svi mišići nogu, pa je to odlična vežba za njih. Zategnućete noge, ali i ukloniti bol nastalu usled raznih povreda. Pesak je odlično piling sredstvo za vaše tabane, a pola sata hodanja po njemu sjajna vežba je za srce i kardiovaskularni sistem.

MORE KAO ANTIDEPRESIV

Posle fizičkog, na red dolazi i psihičko zdravlje.

- Kod ljudi koji dosta vremena provode u zatvorenim i tamnim prostorijama, boravak na moru podstiče stimulaciju hormona koji štite od javljanja depresivnih epizoda. Ako se depresija javi posle završetka letovanja, vrlo je važno obratiti se lekaru- zaključuje Petar Borović.


Izvor: [zena.blic.rs]Čitanja: 1986 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šoping u Rimu - More leči sve
Šoping u Rimu

Rim je jedno od najboljih mesta za kupovinu u celoj Italiji, bilo da želite da se ponovite jeftinim trendi stvarčicama
Tvrđava Bled u Sloveniji - More leči sve
Tvrđava Bled u Sloveniji

Kratka istorija tvrđave Bled Istorijski podaci ove tvrđave datiraju od 1004. godine odn. iz vremena kada je car Henrik II.
Restorani u bunkerima - More leči sve
Restorani u bunkerima

Između 1936-1940. godine. je sagrađeno oko 17. hiljada bunkera, koji su se prostirali dužinom od špansko-francuske, pa sve do Norveške
Sunčani parfemi za ovo leto - More leči sve
Sunčani parfemi za ovo leto

U narednom tekstu Vam predstavljamo najbolje parfeme za predstojeću sezonu, izaberite najbolje! Sunshine Fragrance je parfem kuće Clarins iz 2007.
Ekološki turizam dolazi u Srbiju - More leči sve
Ekološki turizam dolazi u Srbiju

Projekat Kamping asocijacije Srbije, pod nazivom "Razvoj ekoturizma u zaštićenim područjima Donjeg Podunavlja", dizajniran je sa ciljem da se unapredi

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda