Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Odmor »

Restorani u bunkerima

29. 06. 2015.

Restorani u bunkerima - Između 1936-1940. godine. je sagrađeno oko 17. hiljada bunkera, koji su se prostirali dužinom od špansko-francuske, pa sve do Norveške granice, čineći tako tkz. Siegfrid liniju.

Ove betonske građevine, su sagradili Nemci za vreme drugog svetskog rata u cilju zaštite teritorije, koja je bila pod opsadom Nemačke.

Hitler je 1942. godine dao naredbu za početak gradnje ovih gigantskih građevina na zapadnom delu kontinenta, kada je uvideo da Englesku ne može da osvoji. Za tri godine je izgrađeno oko 10.000 ovakvih betonskih bunkera na obalama Francuske, Belgije i Holandije i 4.000 na obalama Norveške. Ovi bunkeri su bili u stanju da prihvate istovremeno oko 300.000 vojnika.

Izvođač radova je bila firma Todt, koja je pored zaposlenih angažovao i brojne ratne zarobljenike i logoraše iz raznih delova sveta. Kako bi uspeli da izgrade ove ogromne građevine, porušene su brane na obalama, kao i brojne kuće, pa čak i cele ulice.

Nakon završetka rata, ovi bunkeri su ostali u vlasništvu Holandije. Holandija se trudila da nekako iskoristi ove građevine u korisne svrhe, kao i da sanira brojne štete u prirodi. Nažalost ostvarivanje ovog cilja nije uspelo ni nakon 70 godina.

Ponovno ozelenjavanje je počelo odmah nakon završetka rata, ali peskoviti zid se nikad više nije mogao vratiti u svoje prvobitno stanje. Kako je vetar vremenom odneo veoma veliku količinu peska sa ovih predela, ovi bunkeri su počeli polako da tonu i da propadaju.

U skorije vreme je pronađeno nekoliko bunkera, koji su bili sakriveni pod velikom količinom peska, pa su tako ostali netaknuti od strane ljudi. U ovim bunkerima su pronađeni razni predmeti u veoma očuvanom stanju.

Danas su mnogi od ovih bunkera porušeni, a preostalih nekoliko su građani počeli da koriste u najrazličitije svrhe: napravili su od njih vikendice, restorane ili kafiće, ili su ih jednostavno koristili kao magacine.

Danas postoji nekoliko interesantnih restorana, nastalih adaptacijom ovih bunkera.

Iako je Hitler postao poznat po svojim okrutnostima i uništavanjem svega što mu je bilo na putu kako bi ostvario svoj cilj, za sobom je ostavio mnogo toga, između ostalog i ove bunkere. Kada se ode u neki od ovih restorana nikada ne treba smetnuti sa uma da su ovi bunkeri građeni pod veoma surovim okolnostima i potpunim uništavanjem svega što se nalazilo u blizini. Ovo su istorijske građevine, koje u sebi nose duh davnih vremena.

Izvor: http://netkonobar.com/


Čitanja: 1365 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šoping u Rimu -
Šoping u Rimu

Rim je jedno od najboljih mesta za kupovinu u celoj Italiji, bilo da želite da se ponovite jeftinim trendi stvarčicama
Tvrđava Bled u Sloveniji -
Tvrđava Bled u Sloveniji

Kratka istorija tvrđave Bled Istorijski podaci ove tvrđave datiraju od 1004. godine odn. iz vremena kada je car Henrik II.
Restorani u bunkerima -
Restorani u bunkerima

Između 1936-1940. godine. je sagrađeno oko 17. hiljada bunkera, koji su se prostirali dužinom od špansko-francuske, pa sve do Norveške
Sunčani parfemi za ovo leto -
Sunčani parfemi za ovo leto

U narednom tekstu Vam predstavljamo najbolje parfeme za predstojeću sezonu, izaberite najbolje! Sunshine Fragrance je parfem kuće Clarins iz 2007.
Ekološki turizam dolazi u Srbiju -
Ekološki turizam dolazi u Srbiju

Projekat Kamping asocijacije Srbije, pod nazivom "Razvoj ekoturizma u zaštićenim područjima Donjeg Podunavlja", dizajniran je sa ciljem da se unapredi

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda