Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Posao »

Pozitivan uticaj mirisa na marketing

29. 06. 2015.

Pozitivan uticaj mirisa na marketing - Iako se oblast čula mirisa još uvek smatra nedovoljno istraženim područjem, ipak se sigurnošću može tvrditi da mirisi imaju jako veliki uticaj na čoveka, i da čovek mnogo jače reaguje na mirise, nego na razne uticaje, koje registruje putem čula vida i sluha. Koliko jako dejstvo imaju mirisi dokazuje i činjenica da oni u čoveku mogu da izazovu trenutačne emotivne, psihičke i fizičke reakcije. Preko čula mirisa, čovek registruje veliki broj informacija, koje dospevaju u podsvest i utiče na čovekovo raspoloženje, na sposobnost obavljanja raznih aktivnosti, na koncentraciju i na samo njegovo ponašanje.

Veliki broj reklama, koji se nameću ljudima sa televizijskih ekrana, iz magazina, sa bilboard-a, snabdeva ih velikom količinom informacija, koji prvenstveno imaju cilj da utiču na njihovu podsvest.

Ipak, čini se da uticaj ovih marketinških kampanja polako postaje nedovoljna, pa su proizvođači stalno prinuđeni da pronalaze novije načine za privlačenje pažnje kupaca.

Jedan od ovih novijih načina je usmeravanje marketinga na čula, i to konkretno na čulo mirisa.

Kako čovek veoma mnogo reaguje na uticaje mirisa, često se na ovakav način postižu veoma dobri rezultati.

Kako u stvari funkcioniše ovakva marketinška kampanja?

Naučno je dokazano da miris sveže ispečenih pekarskih proizvoda privlači mnogo više kupaca u prodavnicu, nego bilo kakva reklama druge vrste, pa se upravo zbog toga smatra veoma uspešnim poduhvatom pravljenje malih pekara u okviru supermarketa.

Ovakav način marketinga tkz. marketing sa aromama, veoma uspešno funkcioniše već više od 20 godina u Americi, Australiji i Japanu.

U zapadnoj Evropi se ova oblast razvija 5 godina kasnije, odn. pre 15 godina.

Veliki broj istraživanja potvrđuje da se čovekov organizam (čak u 70% slučajeva) ponaša u skladu sa onim kakve mirise oseća, a ne u skladu sa tim šta vidi i čuje.

Šta je u stvari marketing sa aromama?

Kako bi se proizvodi bolje plasirani na tržištu, potrebna je jako dobra reklama. Kada se ne postigne željeni efekat, uprkos savršenoj marketinškoj kampanji, menadžeri često ostaju zapanjeni i ne mogu da razumeju šta je mogao da dovede do neuspeha. Međutim objašnjenje je veoma jednostavno. Velika većina menadžera se prvenstveno fokusira na reklamiranje proizvoda putem TV-a, radija i bilboarda, što znači da se reklama usmerava prvenstveno na čulo vida i sluha, a ne na čulo mirisa.

Kako bi se utvrdilo na koji način se može uticati na čulo mirisa, bilo je potrebno izvršiti brojna istraživanja:

•     Na osnovu rezultata inostranih istraživanja ustanovljeno je da aromatizovani vazduh povećava prodaju čak za 10-15%.

•     Na osnovu podataka CRG (Capital Research Group) u onim prodavnicama u kojima je tokom božićnih praznika u vazduhu bio prisutan miris jelke i mandarine, procent prodaje je porastao čak za 20%.

•     Na osnovu podatka BP, na onim odeljenjima na kojima vazduh ima prijatan miris, kupac se u proseku zadržava za oko 11 minuta duže u prodavnici, pa se samim tim i prodaja povećava za 5-6%.

•     Jedna od veoma uspešnih marketinških kampanja ovakve vrste je bila kampanja poznate kompanije TCHIBO, koja se bavi proizvodnjom kafe. Oni su iznad ulaznih vrata u njihove prodavnice ugradili aparat, koji je polako ispuštao miris kafe. Iako se u ovim prodavnicama nije pržila kafa, ovaj trik je privlačio kupce i povećao prodaju za 72-134%.

Sve ove prodavnice su bile dobro upoznate sa snagom mirisa, i znali su da se sa upotrebom mirisa mogu minimalizovati negativni uticaji i stvoriti prijatna atmosfera, u kome će se kupac prijatno osećati i poželeti da više vremena ostane u takvom okruženju.

Marketing sa aromama je veoma bitna za povećanje prodaje, ali nikako ne treba zaboraviti ni to da određena prodavnica ima i prijatno osoblje, koje ponekad može biti i mnogo važnija od uticaja raznih mirisa.

Izvorni link: http://parfemiprodaja.com/

Čitanja: 1318 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Tipovi i podela montažnih hala -
Tipovi i podela montažnih hala

Pod pojmom hale se podrazumevaju sve one zgrade, koje se prostiru na velikim područjima i pokriveni su limenim krovom, a
Pozitivan uticaj mirisa na marketing -
Pozitivan uticaj mirisa na marketing

Iako se oblast čula mirisa još uvek smatra nedovoljno istraženim područjem, ipak se sigurnošću može tvrditi da mirisi imaju jako
Kupujte preko interneta -
Kupujte preko interneta

Kupovina preko interneta bez sumnje predstavlja revoluciju u kupovini proizvoda i usluga. Broj kupaca na ulicama ostao je otprilike isti,
Najlakši put do kvalitetnih radnika -
Najlakši put do kvalitetnih radnika

Koliko puta ste u svom okruženju čuli ili i sami postavili pitanje "imaš li nekoga da mi preporučiš - tražim
Šta nikako ne treba navesti u biografiji? -
Šta nikako ne treba navesti u biografiji?

Kada se prijavljujete za neki posao uvek morate da vodite računa kakvu biografiju ćete poslati. Većina se trudi da je

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda