Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Zdravlje »

Pozitivan i negativan stres

28. 11. 2015.

Pozitivan i negativan stres - Stres predstavlja reakciju organizma na razne spoljašnje uticaje.

Dok kratkotrajni stresni uticaji na organizam deluju na funkcionisanje hormona, ali ne dovode do bitnijih promena u imunom sistemu, dugotrajne stresne situacije deluju negativno i na hormone i na imuni sistem. Hroničan stres je jedan od najrazornijih problema, koji u velikoj meri ugrožava mentalno i fizičko zdravlje. Dosadašnja praksa je pokazala da je hroničan stres najčešće uzročnik kancerogenih oboljenja i bolesti srca.

Prema originalnoj terminologiji stres predstavlja reakciju jedinke, a stresor opasnost, koja ugrožava jedinku. Na kratkotrajna akutna stresna stanja organizam reaguje povećavanjem stanja spremnosti i povećanim stvaranjem adrenalina, koga kasnije prati umor; ovakve pojave se smatraju normalnim i neophodne su za preživljavanje. Ovi uticaji mogu da imaju negativne posledice samo u slučaju ako u dugoročnom periodu ispoljavaju svoje dejstvo na organizam (hroničan stres) i organizam više nije u stanju da se odbrani od ovih uticaja.

Ovaj negativni stres se naziva distresom i najčešće prouzrokuje nadražljivost, bolove u mišićima, smanjenje koncentracije, glavobolju i lupanje srca.

Bitno je međutim naglasiti da stres može imati i pozitivno dejstvo na organizam. Pozitivan stres se naziva eustresom i ima ulogu u stimulisanju organizma na lakše prilagođavanje na razne novonastale promene.

Kada se organizam posmatra na nivou molekula, može se ustanoviti da pod uticajem stresora dolazi do razdvajanja veza mitohondrija, pa ćelija postaje sposobna da zaštiti ostale delove lanca. U zaštiti od stresa igraju veoma bitnu ulogu i belančevine stresa, koji imaju veoma važnu ulogu u usmeravanju oštećenih belančevina ka pronalaženju zdravih struktura i samim tim i u lakšoj regeneraciji ćelija nakon stresnih stanja.

Zahvaljujući aktivnosti ovih belančevina sprečava se stvaranje agregata u ćelijama i između njih, pa i mogućnost nastanka bolesti poput Alzheimera i Parkinsonove bolesti se smanjuje.

Stručni medicinski kadar univerziteta u Pensilvaniji je 2005. godine izvršio jedno istraživanje, pri čemu su uspeli da naprave snimke na kojima se dobro mogao videti dejstvo svakodnevnog psihološkog stresa na mozak. Oni su koristili fMRI tehniku sa kojim su posmatrati protok krvi kroz mozak.

Učesnici ovog eksperimenta su trebali da rešavaju određene zadatke za određeni vremenski period. Na ovakav način su se oni izlagali stresnim situacijama. Rezultati testova su pokazali da prilikom rešavanja ovih zadataka dolazi do povećanja snabdevanja prefrontalne kore desne strane mozga sa krvlju. Ovaj deo mozga je zaslužan za ponašanje, razmišljanje i emocije. Na osnovu toga su stručnjaci pokazali da je psihički stres u velikoj meri povezan sa negativnim emocijama.

Uticaj stresa je jedna od najviše spominjanih tema današnjice. U najvećem broju slučajeva je u pitanju negativni stres, na koga telo savremenog čoveka danas već postaje sve manje otporan. Sve češće promene u raspoloženju i razna depresivna stanja polaku postaju problem čitavog društva. Čovek se može boriti protiv negativnih uticaja stresa na razne načine, a koji utiču na opuštanje organizma. Na ovakav način se vrši eliminisanje negativne energije iz organizma, a život se čini mnogo kvalitetnijim.


www.vitalworld.rs/


Čitanja: 1153 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Žalfija (kadulja) -
Žalfija (kadulja)

Žalfija (Salvia officinalis, kadulja) jedna je od najstarijih lekovitih biljaka na našoj planeti: Stari Rimljani smatrali su je simbolom dugovečnosti
Šest namirnica za bolji metabolizam i brže mršavljenje -
Šest namirnica za bolji metabolizam i brže mršavljenje

Metabolizam je proces tokom koga telo pretvara u energiju ono što pojedete i popijete. Čak i kada miruje, za obavljanje
Dijetalna vlakna za bolje zdravlje -
Dijetalna vlakna za bolje zdravlje

Vlakna su od suštinske važnosti za dobro zdravlje kako probavnog sistema tako i čitavog organizma! Termin vlakna se odnosi na
Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam -
Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam

Starenjem obično dolazi do pogoršavanja vida, tako da većina ljudi iznad 40 godina počinje da nosi naočare. Oftalmolozi najčešće prepisuju
Začin protiv raka -
Začin protiv raka

Začin protiv raka! Kurkuma kraljica začina Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova, koja se već hiljadama godina koristi u

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda