Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Zdravlje »

Šest namirnica za bolji metabolizam i brže mršavljenje

28. 09. 2016.

Šest namirnica za bolji metabolizam i brže mršavljenje - Metabolizam je proces tokom koga telo pretvara u energiju ono što pojedete i popijete. Čak i kada miruje, za obavljanje neophodnih funkcija, kao što su disanje i protok krvi, telu je potrebna energija koju mu obezbeđuju kalorije. Broj potrebnih kalorija se razlikuje u zavisnosti od starosti, pola i telesne građe.

Najbolji način da ubrzate metabolizam je da povećate mišićnu masu pomoću vežbi jačanja. Mišćno tkivo sagoreva više kalorija u stanju mirovanja nego masno tkivo, a pretvaranjem sala u mišiće ili povećanjem mišićne mase ubrzava se i ukupni metabolizam pa sagoreva više kalorija tokom dana.

Premda ubrzavanje metabolizma putem ishrane nije široko prihvaćeno, evo nekih namirnica koje mogu privremeno da povećaju broj potrošenih kalorija:

1.     Zeleni čaj: Postoji najviše dokaza da zeleni čaj može da podigne nivo metabolizma. Istraživanja su pokazala da svakodnevno ispijanje nekoliko šolja zelenog čaja, koji sadrži kofein i katehine, pomaže telu da troši više energije. Posebna vrsta antioksidanta, epigalokatehin galat (EGCG), doprinosi manjem povećanju sagorelih kalorija.

2.     Voda: Vašem telu je potrebna voda za varenje hrane i pretvaranje kalorija u korisnu energiju. Stoga, dehidracija dovodi do usporavanja procesa.

3.     Kapsaicin: Ovo je sastojak koji ljutim paprikama daje ljutinu i može da prodrma metabolizam. Probajte da jedete ljuću hranu tako što ćete dodavati čili papričice u prženu hranu, sos ili supu.

4.     Kofein: Ovaj stimulans, koga ima u kafi i čaju, može da poveća broj kalorija koje telo sagoreva, međutim, istraživanja pokazuju da je ovo efikasno samo kod velikog unosa (8 – 10 šolja dnevno). Kofein nekim ljudima izaziva gorušicu, visok krvni pritisak ili probleme sa spavanjem, stoga ne povećavajte unos kofeina ako imate ova neželjena dejstva.

5.     Posni proteini: Hrana bogata proteinima povećava sitost što može da spreči prejedanje. Iako namirnice sa proteinima neće posebno ubrzati metabolizam, posni proteini poput piletine ili jaja mogu vam pomoći da duže osećate sitost.

6.     Cela zrna: Cela zrna, kao što su ovas ili ječam, bogata su vlaknima i duže se vare, a to znači da će metabolizmu trebati duže vreme da pretvori hranu u korisnu energiju.

Izbegavajte brze dijete ili niskokalorične dijete. Unošenje premalo kalorija (manje od 1800 dnevno za muškarce ili manje od 1200 dnevno za žene) može da dovede do toga da telo uđe u režim preživljavanja, pri čemu se metabolizam usporava da bi sprečio prebrzo sagorevanje kalorija iz hrane, a može čak doći i do smanjenja mišićne mase. Na ovaj način se veoma teško mršavi.

Na duže staze, uključivanje ovih namirnica u ishranu može da pomogne ubrzanju metabolizma u stanju mirovanja. Međutim, na ovaj način nećete brzo izgubiti na težini. Više vežbanja će sagorevati više kalorija od ovih namirnica; ako je vaš cilj da smršate, trudite se da se zdravo hranite i istovremeno više vežbate.

www.cajeviza.net

Čitanja: 1150 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Žalfija (kadulja) -
Žalfija (kadulja)

Žalfija (Salvia officinalis, kadulja) jedna je od najstarijih lekovitih biljaka na našoj planeti: Stari Rimljani smatrali su je simbolom dugovečnosti
Šest namirnica za bolji metabolizam i brže mršavljenje -
Šest namirnica za bolji metabolizam i brže mršavljenje

Metabolizam je proces tokom koga telo pretvara u energiju ono što pojedete i popijete. Čak i kada miruje, za obavljanje
Dijetalna vlakna za bolje zdravlje -
Dijetalna vlakna za bolje zdravlje

Vlakna su od suštinske važnosti za dobro zdravlje kako probavnog sistema tako i čitavog organizma! Termin vlakna se odnosi na
Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam -
Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam

Starenjem obično dolazi do pogoršavanja vida, tako da većina ljudi iznad 40 godina počinje da nosi naočare. Oftalmolozi najčešće prepisuju
Začin protiv raka -
Začin protiv raka

Začin protiv raka! Kurkuma kraljica začina Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova, koja se već hiljadama godina koristi u

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda