Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Mama, tata i ja » Zdravlje »

Suvim kostimom protiv infekcije

13. 07. 2013.

Suvim kostimom protiv infekcije - Suvim kostimom protiv infekcije Urinarne infekcije su češće tokom leta, naročito su im podložne žene i starije osobe.

Kupanje u bazenima i vodama koje nisu proverene, dugotrajno nošenje mokrih kupaćih kostima, oskudno oblačenje noću kada su temperature niže, pogoduju patološkom razmnožavanju klica u urinarnom traktu.

- Urinarnu infekciju mogu da izazovu i grampozitivne i gramnegativne klice, kada se nađu u velikom broju u urinu - kaže dr Stevan Pavlović, nefrolog. - Simptomi infekcije su najčešće nelagodnost pri mokrenju, učestalo mokrenje ponekad i bol pri mokrenju, osećaj napetosti u bešici, neprijatan miris mokraće.

Osim sezonskih uslova koji pogoduju češćem javljanju urinarnih infekcija, niz drugih faktora može da dovede do upale - zastoj mokraće u mokraćnim putevima prouzrokovan opstruktivniim promenama na njima, uvećana prostata kod starijih muškaraca, skleroza vrata mokraćne bešike, stres ikontinencija usled spada bešike kod žena, urođene anomalije.

- Uzrok urinarne infekcije mogu da budu grampozitivne klice poput streptokoka i stafilokoka, ali i gramnegativne bakterije, kao ešerihija koli, koja je u praksi uzrok skoro 40 odsto urinarnih infekcija - dodaje dr Pavlović. - Proteus zauzima značajno mesto u urinarnim infekcijama i može da bude vrlo otporan na sve antibiotike. Zato se ne preporučuje da se daju antibiotici ako pacijent nema subjektivne smetnje.

Doktor Pavlović dodaje da sa upotrebom antibiotika treba biti oprezan, jer i neke druge vrste bakterija poput klebsijele, enterobaktera, seratije se najčešće javljaju posle upotrebe antibiotika i vrlo su otporne na lečenje antibioticima. Proteus i klebsijela često zaostaju u mokraći i posle aktivnog lečenja.

Infekcija se potvrđuje na osnovu otkrivenog broja bakterija u mililitru urina. Ako je njihov broj veći od 100.000 u ml, uz anamnezu i kliničke znake, sa sigurnošću se može reći da postoji patološki proces u mokraćnim organima. Kod prisustva određenog, malog broja klica bez simptoma urinarne infekcije, obično se radi o zagađenje uzorka urina.

- Ako pacijent posle lečenja nema subjektivnih tegoba nikako mu ne treba davati dalje antibiotike, jer se tako stvaraju otporni sojevi ovih klica, već treba koristiti uroseptike - upozorava dr Pavlović.

Više vode

- Povećati mokrenje većim unosom tečnosti, posebno leti, jer se tako „ispiraju“ bubrezi i mokraćni putevi

- Češće prazniti mokraćnu bešiku, posebno kod osoba koje imaju zastoj urina

- Voditi računa da se ne sedi ili hoda po hladnim površinama, adekvatno se oblačiti

- Antibiotike je poželjno davati prema nalazu urinokulture

- Po pravilu, posle smirenja urinarne infekcije predlaže se produženo uzimanje uroseptika.


Ako je prethodna upala samo smirena, a nije izlečena, mogu da se jave ponavljane infekcije. U tom slučaju predlaže se preventivno uzimanje uroseptika u dužem vremenskom periodu, obavezno uveče. - Kod upornih, ponavljajućih urinarnih infekcija mogu da se daju i polivakcine, autovakcine i vakcine koje postoje u obliku tableta. Kod bolesnika kod kojih postoje anomalije u urogenitalnom sistemu, obavezna je hirurška rekonstrukcija anomalija, da bi se otklonio uzrok ponavljanih infekcija - kaže dr Stevan Pavlović.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 963 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Žalfija (kadulja) - Suvim kostimom protiv infekcije
Žalfija (kadulja)

Žalfija (Salvia officinalis, kadulja) jedna je od najstarijih lekovitih biljaka na našoj planeti: Stari Rimljani smatrali su je simbolom dugovečnosti
Šest namirnica za bolji metabolizam i brže mršavljenje - Suvim kostimom protiv infekcije
Šest namirnica za bolji metabolizam i brže mršavljenje

Metabolizam je proces tokom koga telo pretvara u energiju ono što pojedete i popijete. Čak i kada miruje, za obavljanje
Dijetalna vlakna za bolje zdravlje - Suvim kostimom protiv infekcije
Dijetalna vlakna za bolje zdravlje

Vlakna su od suštinske važnosti za dobro zdravlje kako probavnog sistema tako i čitavog organizma! Termin vlakna se odnosi na
Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam - Suvim kostimom protiv infekcije
Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam

Starenjem obično dolazi do pogoršavanja vida, tako da većina ljudi iznad 40 godina počinje da nosi naočare. Oftalmolozi najčešće prepisuju
Začin protiv raka - Suvim kostimom protiv infekcije
Začin protiv raka

Začin protiv raka! Kurkuma kraljica začina Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova, koja se već hiljadama godina koristi u

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda