Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Neispricane price »

Južnokorejski radnici napuštaju industrijsku zonu

27. 04. 2013.

Južnokorejski radnici napuštaju industrijsku zonu - Južnokorejski radnici napuštaju industrijsku zonu

Južnokorejski radnici počeli su danas da napuštaju zajednički industrijski park u Severnoj Koreji, nakon što je Seul najavio potpuno povlačenje narednih meseci zbog vojnih tenzija.

Ova odluka, kako navodi AFP, dovodi u pitanje budućnost kompleska Kaeson, koji je jedan od retkih simbola saradnje preko jedne od najmilitarizovane granice u svetu, a ujedno i važan izvor za čvrstu valutu za izolovani severnokorejski režim.

Povlačenje radnika usledilo je na dan kada je Severna Koreja najavila da će suditi jednom državljaninu SAD za pokušaj svrgavanja komunističkog režima, potez koji je dodatno povećao tenzije između Pjongjanga i zapada. Južna Koreja je u petak najavila da je odlučila da povuče preostalih 175 radnika iz Kaesonga.

Prva grupa od 11 radnika vratila se danas preko kontrolnog punkta Paju, a daljih 116 će biti prebačeno drugim konvojem tokom dana, saopštile su vlasti. Preostalih 48 lica, pretežno državni službenici koji upravljaju kompleksom, kao i telekomunikacioni i elektro inženjeri, trebalo bi da se povuku u ponedeljak, dodaje južnokorejska vlada.

Južnokorejska preduzeća koja imaju postrojenja u Kaesongu neprijatno su iznenađena neočekivanim povlačenjem.

Jedan neimenovani predstavnik jedne od 123 južnokorejske kompanije rekao je novinarima da je zabrinut da bi ovaj potez mogao voditi ka zatvaranju Kaesonga.
„Žalosno je što nije bilo konsultacija sa nama. Iako kompanije imaju drugačije mišljenje o ovoj iznenadnoj odluci prihvatili smo da ispunimo odluku vlade“, naglasio je on.

Pjongjang, koji zahteva ukidanje međunarodnih sankcija i obustavu vojnih vežba SAD i Južne Koreje, odlučio je 3.aprila da blokira sve pristupe Južne Koreje Kaesongu, i potom povukao svoju radnu snagu.

 

Izvor i foto:[Tanjug]

 

Čitanja: 1428 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda