Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Neispricane price »

Korak ka ropstvu - Nauka bez podrške

14. 04. 2013.

Korak ka ropstvu - Nauka bez podrške - Izdavači naučnih časopisa ukidaju pristup našim naučnicima,neplaćena pretplata od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Početkom aprila 2013. godine izdavači naučnih časopisa ukidaju pristup našim naučnicima. Ne radi se o aprilskoj šali. Razlog je neplaćena pretplata od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ostavimo sa strane pitanje kako je do ovoga uopšte moglo doći i pozabavimo se pitanjem šta su ovi servisi, kome najviše znače i povucimo paralelu šta bi bio ekvivalent ovom gubitku pristupa u drugim oblastima.

Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku saopštio je da je finansiranje već sada značajno umanjeno:

• ovogodišnji budžet za nabavku je manji za 11% nego što je bio u 2011. godini;

• od tog smanjenog budžeta za 2012. godinu, do danas je uplaćeno svega 72.9%;

• nepoznato je koliko sredstava je opredeljeno za finansiranje KoBSONa u 2013. godini.

Objedinjena pretplata je ubedljivo najekonomičniji način nabavke ako posmatramo celokupnu istraživačku zajednicu Srbije, jer:

• nabavka štampanih verzija ili pojedinačnih licenci za pristup elektronskim verzijama časopisa, mnogostruko je skuplja, i

• nabavka pojedinačnih članaka, bilo kupovinom od izdavača (oko 30 EUR po članku) ili međubibliotečkom pozajmicom (najpovoljnije oko 5 EUR po članku), je neracionalna – višestruko je skuplja, a nabavlja se samo za jednog korisnika. Radi poređenja, prema podacima koji se prate na mesečnom nivou, cena članka preuzetog preko KoBSONa u 2011. godini je bila 0.72 EUR.

Smanjenje finansiranja KoBSONa, te izostanak pretplate na neke od izvora, neminovno dovesti do nezadovoljstva u akademskoj zajednici i do smanjene dostupnosti savremenih izvora.

Srbi moraju da sa sobom prečiste da li im je nauka i njeni proizvodi potrebni ili nije. Naučno - tehnološko ropstvo je je najgora vrsta ropstva jer uslovljava svaku drugu vrstu ropstva.

Čitanja: 1378 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda