Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Neispricane price »

Novartis tužen zbog mita

27. 04. 2013.

Novartis tužen zbog mita - Novartis tužen zbog mita

Američka vlada podnela je drugi put u roku od tri dana tužbu protiv švajcarske farmaceutuske kuće Novartis, zbog navodnog potplaćivanja lekara i farmaceuta kako bi podstakli pacijente na upotrebu lekove te kompanije.

Tužba je uložena u okružnom sudu na Menhetnu, u Njujorku, a slična tužba je dva dana ranije podneta u Istočnom Hanoveru, u državi Nju Džersi, javlja agencija Frans pres.

Vlada SAD tuži kompaniju zbog sumnje da je u periodu od 2001. do 2011. godine kroz višemilionske programe u dolarskim iznosima vrbovala doktore koji su bili spremni da prime nelegalne naknade kako bi podsticali pacijente da koriste lekove švajcarske kompanije.Švajcarska kompanija je izdvojila 65 miliona dolara između januara 2002. i novembra 2011. godine za 38.000 programa za predavanja u vezi sa tim lekovima.

U saopštenje vlade SAD se navodi da je Novartis plaćao lekarima da drže predavanja o nekim lekovima na događajima koji su bili više kao izleti ili neki izlasci, uključujući odlaske na pecanje, posete luksuznim restoranima u kojima je večera po osobi koštala i po 1042 dolara.

Ti programi navodnih predavanja bili su veoma profitabilni u smislu dodatnih narudžbi za te lekove, navodi se u saopštenju američke vlade. Pomoćnik državnog tužioca rekao je da ovi programi podmićivanja ne samo da dovode u pitanje integritet lekara i odluke koje oni donose, već i povećavaju troškove zdravstvenog osiguranja za sve.

Interne analize u Novartisu pokazale su da su lekari koji su učestvovali u programima povećali broj izdatih recepata kada ih je kompanija plaćala da govore o nekom leku.

Švajcarska kompanija je, ipak, osporila optužbe američke vlade navodeći da će činjenice koje opovrgavaju tvrdnje iz SAD-a izneti na sudu.

Izvor i foto:[Tanjug]

Čitanja: 1496 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda