Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Neispricane price »

Deklaracija o ciljevima afričkih država

27. 04. 2013.

Deklaracija o ciljevima afričkih država - deklaracija o ciljevima afričkih država

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) danas je aklamacijom usvojena politička deklaracija o ciljevima afričkih zemalja u 21. veku, koju su zajednički predložile sve države članice Afričke unije.

Usvajanjem političke deklaracije zaključena je visoka tematska debata o mirnom rešavanju sporova u Africi, sazvana na inicijativu srpskog predsedavanja GS UN, a u saradnji sa Afričkom Unijom, povodom 50 godina od osnovanja ove najmasovnije regionalne organizacije.

Na debati je učestvovalo 11 ministara spoljnih poslova, što je najveći broj od kako se one organizuju u UN. Pored ministara iz Afrike učestvovali su i predstavnici SAD, EU, Rusije, Kine, Brazila, Australije, Turske i mnogi drugi.

Glavna poruka konferencije je da Afrika, zahvaljujući rekordnom ekonomskom razvoju u poslednjim godinama i ogromnim prirodnim bogatstvima, postaje sve važniji akter na međunarodnoj sceni i da ova činjenica mora dodatno da se odražava u procesu donošenja ključnih globalnih političkih odluka.

Tokom skupa u Njujorku, predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić imao je i veliki broj bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova Južnoafričke Republike, Gane, Egipta, Zambije, Liberije, Angole, Nigerije, Namibije i Etiopije.

Jedan od najvažnijih razgovora bio je sa šefom diplomatije Malija, sa kojim je bilo reči o odluci Saveta bezbednosti o upućivanju 12.000 plavih šlemova u Mali 1. jula ove godine. Jeremić je izrazio spremnost da GS UN podrži na bilo koji način suverenitet Malija i borbu protiv terorizma.     

                                                                                             

Izvor i foto:[Tanjug]

Čitanja: 2652 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda