Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

STAMBENI KREDITI ZA MLADE

26. 08. 2005.

STAMBENI KREDITI ZA MLADE - Gradani do 45 godina starosti, bez obzira na bracno stanje, a koji nemaju svoj stan, moci ce od 15. septembra u „Rajfajzen banci“ da podnesu zahtev za kredit. Ugovor kojim se ova banka ukljucila u vladin program subvencionisanja kredita za mlade potpisali su juce Mladan Dinkic, ministar finansija, Budimir Kostic, predsednik Izvršnog odbora „Rajfajzen banke“, i Aleksandar Jovic, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Rok otplate kredita je 25 godina, a maksimalni iznos na koji klijent može da racuna je 100.000 evra. Predvideno je da 10 odsto ucešca obezbedi i sam korisnik, ostalih 10 odsto država, koja ce davati i garancijski depozit koji iznosi 10 odsto od traženog iznosa kredita. Preostalih 70 odsto finansira banka.

Kako je pojasnio ministar Dinkic, kamatna stopa na bancin deo je 6,95, a na državni deo 0,1 odsto, što cini kompozitnu kamatnu stopu od 4,5 odsto. Efektivna kamatna stopa iznosice oko pet odsto.

Prvih 20 godina vracao bi se kredit na novac koji je dala banka, a poslednjih pet na ucešce koje obezbeduje država.Korisnik kredita u kamatnu sposobnost može ukljuciti još jedno kreditno sposobno lice u svojstvu sadužnika, s tim da mesecna rata ne sme biti veca od polovine njihovih mesecnih neto primanja. Ni sadužnik ne sme imati više od 45 godina.

Stan za ciju kupovinu se bude tražio kredit morace biti uknjižen, jer je za obezbedenje kredita neophodna hipoteka prvog reda na stan koji se kupuje. Kao alternativa predvidena je hipoteka na neku drugu nekretninu. Ceo postupak, od dobijanja informacija, preko podnošenja zahteva, realizacije i servisiranja kredita, obavljace se u „Rajfajzen banci“.

Stan kupljen po ovom programu ne sme se prodati u narednih pet godina, a ako bi se prodao posle tog roka, kredit bi morao da se vrati u potpunosti. Takode, nece smeti ni da se rentira do potpunog izmirenja kredita, predvideno je i da kupac nekretnine mora prijavu boravka na odredenoj adresi dostaviti u roku od 15 meseci od dana odobrenja kredita, a da ne bi bilo malverzacija radice se i odgovarajuce provere, dodao je ministar finansija. Rebalansom budžeta za ovu svrhu izdvojeno je 900 miliona dinara, a ocekivanja su da ce do kraja godine uz pomoc ovih para 1.000 domacinstava rešiti svoj stambeni problem.

Prema Dinkicevim recima, sa odvajanjem para u budžetu za subvencionisanje stanova nastavice se i sledece godine, kada bi na ovaj nacin do stana došlo 4.000 domacinstava. Kako je ranije najavljeno sledece banke koje ce potpisati ugovor sa državom su HVB i „Hipo Alpe Adria“. BLIC.
Čitanja: 4246

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda