Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

INFLACIJA 20 ODSTO

02. 09. 2005.

INFLACIJA 20 ODSTO - Procena ministra finansija da ce se ovogodišnja inflacija zadržati na prošlogodišnjem nivou od 13,7 odsto previše je optimisticna i može se ostvariti samo ako se budu prikazivali lažni podaci, upozoravaju ekonomisti i navode da je realnije ocekivati rast cena od 17 ili cak 20 odsto.

Miroslav Prokopijevic, direktor Centra za slobodno tržište, ocenjuje da i sada ima mesta sumnji da se podaci vec štimuju.

- Prema zvanicnim podacima, inflacija je u julu iznosila dva odsto, a vec u sledecem mesecu samo 0,4, dakle pet puta manje. To je apsolutno nemoguce. Mogu cene u jednom mesecu porasti pet puta u odnosu na prethodni, ali da se smanje za toliko puta - to se vec ne dogada - kaže Prokopijevic i procenjuje da smo ipak bliži stopi rasta izmedu 18 i 20 odsto.

Identicnu procenu ima i ekonomista Zoran Popov koji kaže da ovogodišnja inflacija nece biti ispod 18 odsto, a najverovatnije ce dostici celih 20 procenata.

- Ceka nas veoma neizvesna jesen sa poskupljenjem energenata, grejanja, poljoprivrednih proizvoda. U takvim uslovima nerealno je ocekivati da ukupan rast cena bude manji od 20 odsto - kaže Popov dodajuci da i on sumnja da su zvanicni podaci o rastu cena realni i navodi da mu sve ovo lici na vreme vlade Mirka Marjanovica kada se, kako kaže, manipulisalo raznim podacima.

Procena Instituta za istraživanje tržišta (IZIT) jeste da ce inflacija ove godine dostici stopu izmedu 17 i 18 odsto.

- Veliki deo javne potrošnje ide u subvencionisanje neprofitabilnih preduzeca cije restrukturiranje neopravdano kasni. S druge strane, i gradani još uvek troše više nego što zaraduju. Uzimaju se krediti kojima se, što je najgore, kupuje uvozna roba. Na taj nacin stvara se sve veci jaz izmedu robnih i novcanih fondova, tako što se novcani fondovi povecavaju a sve to stimuliše inflaciju - kaže Saša Ðogovic, saradnik IZIT-a. BLIC.
Čitanja: 2324

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda