Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

POTPISAN UGOVOR ZASTAVE I FIJATA O SKLAPANJU PUNTA

19. 09. 2005.

POTPISAN UGOVOR ZASTAVE I FIJATA O SKLAPANJU PUNTA - Predstavnici kompanije "Zastava automobili" iz Kragujevca i italijanskog proizvodaca automobila "Fijat" (FIAT) iz Torina potpisali su u utorak ugovor o licenci za montažu modela "punto" u kragujevackoj fabrici.

Generalni direktor grupe "Zastava automobili" Zoran Radojevic rekao je nakon potpisivanja da ce ta kompanija u tehnološke inovacije po standardima "Fijata", odnosno adaptaciju i opremanje proizvodnje, uložiti 15 miliona evra.

Prema njegovim recima, sklapanje "punta" od delova iz Torina trebalo bi da pocne za devet do 12 meseci. Kako je objasnio Radojevic, za to vreme u Srbiju ce biti uvezeno oko 7.000 automobila te marke, dok je plan da se nakon obuke radnika i inženjera u Kragujevcu godišnje montira 16.000 automobila.

Radojevic je kazao da ce "punto" imati komercijalnu oznaku "zastava 10", kao 10. model u istoriji proizvodnje kragujevacke kompanije.

On je istakao da cena "punta" još nije utvrdena, te da ce se znati za oko mesec dana kada se ocekuju prvi modeli iz Torina, ali je naveo da bi ona mogla biti manja za cetvrtinu od sadašnjih 11.500 evra.

Radojevic je kazao da ce nova montaža zahtevati zapošljavanje od 800 do 1.000 radnika.

Automobili ce biti namenjeni domacem tržištu i zemljama okruženja i to Makedoniji, Hrvatskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji, dodao je on.

Potpredsednik za komunikacije "Fijata" Ðilberto Ranijeri (Gualberto Ranieri) ocenio je da potpisivanje ugovora predstavlja novi korak u dugotrajnoj saradnji sa "Zastavom", koji ce joj omoguciti da proširi ponudu proizvoda kupcima u zemlji i regionu.

Kako je naveo, ugovor je i deo ubrzanog izmirenja obaveza koje se odnose na isplatu dugova "Zastave" prema "Fijatu" što je definisano ugovorom iz 2004. godine.

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo je rekao da sporazum "Fijata" i "Zastave" predstavlja ugovor o poslovno-tehnickoj saradnji, a ne privatizaciju.

On je ipak ocenio da bez tog ugovora nece biti moguca privatizacija "Zastave", naglasivši da ce saradnja sa Italijanima povecati šanse kragujevacke kompanije za pronalaženje strateškog partnera.

Bubalo je najavio da ce se premijera automobila "punto" održati u oktobru u Beogradu i to prilikom drugog susreta privrednika Italije i Srbije na manifestaciji "Italija u Beogradu" na kojoj se ocekuje ucešce oko 1.000 italijanskih biznismena. BETA.
Čitanja: 2780

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda