Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SRBIJA JE INFORMATICKI POLUPISMENA

27. 09. 2005.

SRBIJA JE INFORMATICKI POLUPISMENA - Sa samo 19 odsto domacinstava i 20 odsto firmi prikljucenih na Internet, Srbija je jedna od informaticki najnerazvijenih zemalja u Evropi. Poredenja radi, u Evropskoj uniji oko 44 odsto domacinstava i 85 odsto preduzeca ima pristup globalnoj svetskoj mreži.

Ovo zaostajanje, upozoravaju strucnjaci, moglo bi se još i povecati ukoliko se ne promeni ponašanje države, a pre svega ne smanje porezi na IT opremu.

Jedan od osnovnih razloga što gubimo korak sa Evropom, prema mišljenju pomocnika direktora Instituta „Mihajlo Pupin“ i predsednika Odbora Udruženja informaticke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije Jovana Kona, jeste siromaštvo i privrede i gradana, koje ih ogranicava da prate razvoj ove oblasti.

- Drugi važan razlog za ovakvo stanje jeste neadekvatna politika od strane države koja nema strategiju razvoja ove vrlo propulzivne delatnosti, a uvela je vrlo visok porez na dodatu vrednost (18 odsto) za IT opremu. Promet IT opreme za prvih šest meseci ove godine opao za najmanje 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kaže za „Blic“ Jovan Kon i navodi da je recimo Rumunija dala velike poreske olakšice pri prometu ove opreme, a cak i subvencioniše gradane pri nabavci racunara.

Privredna komora je, navodi on, tražila od države da se stopa PDV svede na osam odsto, medutim nikakav odgovor od nadležnih nisu dobili.

Deo loše politike države u ovoj oblasti, kako kažu u PKS jeste i Zakon o javnim nabavkama koji istina sa 20 odsto favorizuje domace firme, ali to u ovoj oblasti nije dovoljno, pa poslove dobijaju uglavnom strane firme.

- Prava šansa je u domacoj pameti iskazanoj kroz softver, a tu je situacija sve teža i teža. Uslovi javnih nabavki ne da ne štite domaca softverska rešenja i domacu pamet, nego direktno privileguju strana rešenja - kaže Radmila Medakovic, sekretar Udruženja informaticke delatnosti.

Za razliku od naše, vecina zemalja, IT industriju doživljava kao strateški sektor, pa velike poslove u ovoj oblasti dobijaju domace firme. BLIC.
Čitanja: 2205

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda