Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SKUPLJE MESO, ULJE, SECER, UBRZO I MLEKO

27. 09. 2005.

SKUPLJE MESO, ULJE, SECER, UBRZO I MLEKO - Posle poskupljenja mesa, ulja i šecera, potrošaci mogu da ocekuju još jedno neprijatno iznenadenje - više cene mleka i mlecnih proizvoda. Cena hleba, medutim, ostaje nepromenjena.

Proizvodaci i ekonomisti kao jedan od glavnih razloga „vruce cenovne jeseni“ navode poskupljenje nafte i naftnih derivata, koja se sada odražava na konacnu cenu prehrambenih proizvoda. Ukoliko gorivo opet poskupi, realno je ocekivati i da ce biti i novih poskupljenja.

Vladana Hamovic, direktor Centra za makroekonomska istraživanja Instituta za tržišna istraživanja, kaže da ce do kraja godine inflacija, ukoliko se nastavi ovakav rast cena na malo, biti izmedu 16-17 odsto. Ali, ako nafta i njeni derivati ponovo poskupe, moguce je da ce inflacija biti i viša.

- U septembru i oktobru ocekivao se rast cena prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda jer je poskupelo gorivo, a i pricinjene su štete od poplava na inace manje zasejanim površinama. Medutim, i pre toga ovi proizvodi imali su najveci rast cena. U avgustu u odnosu na isti mesec prošle godine, oni su poskupeli za 33,4 odsto - kaže Hamovic i dodaje da još nemamo intervencije iz Robnih rezervi, a s tim proizvodima bi moglo da se utice na stabilizaciju cena.

- Beogradska pekarska industrija kao najveci proizvodac hleba zadržace ove cene do daljeg, iako imamo pritiske, narocito Unije privatnih pekara, da vekne poskupe. Sadašnju cenu vekne formirali smo dok je lož-ulje koštalo 38-42 dinara, a sada ono iznosi 61 dinar, a u meduvremenu je poskupelo i brašno i aditivi i kvasac - istice za „Blic“ Boško Vidojevic, generalni direktor Beogradske pekarske industrije.

Proizvodaci mleka, medutim, vec prave kalkulacije. Ovih dana mleko i mlecni proizvodi imace nove, više cene i do desetak odsto.

Po recima Borislava Milanovica, komercijalnog direktora „Šabacke mlekare“, uzrok poskupljenja su više cene ambalaže, kao i nafte i naftnih derivata i elektricne energije. U trgovinskom lancu „Maksija“ korigovane su cene mesa, šecera i ulja. Tako sada za kilogram svinjskog buta bez kostiju treba izdvojiti 419 dinara, dok je ranije koštao 397,90 dinara, za juneci but bez kostiju 445,90 dinara (bio 421,90 dinara), a kako isticu u ovoj trgovini, cene mesa su im i dalje niže od ostalih trgovina. Šecer „adut“ poskupeo je za 1,90 dinara i sada košta 54,90 dinara, a beli kristal iz šecerane u Senti skuplji je za pet dinara. Za litar ulja sada treba izdvojiti 68,90 dinara umesto 62,50. I kod ostalih trgovaca je isto, cene idu gore. BLIC.
Čitanja: 2436

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda