Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SUTRA SVECANO OTVARANJE 'DANI ITALIJE U BEOGRADU'

08. 10. 2005.

SUTRA SVECANO OTVARANJE 'DANI ITALIJE U BEOGRADU' - U beogradskom Sava centru sutra ce poceti Druga poslovno-kulturna manifestacija "Dani Italije u Beogradu", na kojoj ce ucestvovati više od 720 italijanskih privrednika i oko 900 srpskih firmi.

Plenarni deo dvodnevnog skupa otvoricei predstavnici vlada Italije i Srbije i Crne Gore, nakon cega ce uslediti tehnicke prezentacije i seminari.

Medu govornicama ce osim srpskog premijera Vojislava Koštunice, potpredsednika vlade Miroljuba Labusa i ministara vlade, govoriti zamenik ministra spoljnih poslova Italije Roberto Antonione i zamenik ministra za proizvodne aktivnosti Adolfo Urso.

Prošlogodišnju, prvu manifestaciju "Dani Italije" posetilo je oko 470 italijanskih preduzetnika, koji su obavili više od hiljadu bilateralnih susreta sa srpskim kompanijama.

Nakon tog skupa, italijanski izvoz u Srbiju porastao je za 42 odsto, a italijansko tržište postalo je kljucno za izvoz srpskih proizvoda.

Organizatori ovog skupa su Italijanska ambasada u SCG i Italijanski institut za spoljnu trgovinu (ICE).

Italijanski ambasador u SCG Antonio Zanardi Landi najavio je ranije da italijanski kredit od 30 miliona evra za mala preduzeca u Srbiji, nece biti realizovan dok se sa srpskom vladom ne reši problem potraživanja italijanskog "Duferka" od nekadašnje smederevske železare "Sartid".

Medu italijanskim firmama, koje ce se drugog dana skupa susresti sa srpskim kolegama na pojedinacnim pregovorima, cetvrtina ce biti iz sektora ekologije. Njihovi susreti bice organizovani prema unapred izraženim zahtevima.

Tokom manifestacije, koja ce osim privrednog, imati i kulturni karakter, izabrace se najbolja idejna rešenja za konkurs "Nove kapije Beograda", za obnovu razrušenih zgrada na pocetku ulice Kneza Miloša iz pravca Surcina ka centralnoj zoni grada.

Medu kulturnim dešavanjima bice i koncert violiniste Uta Ugija, izložba savremene umetnosti iz kolekcije Farnezina, prezentacija prve gramatike italijanskog jezika na srpskom, svecano otvaranje italijanskog štanda na Medunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, Nedelja italijanskog jezika, najava Festivala italijanskog filma i mnoge druge.

Uvod u medunarodni skup bice nedeljni prijem u Belom dvoru, koji ce veceras za clanove italijanske vlade i biznismene Italije prirediti princ Aleksdandar Karadordevic i princeza Katarina.

Kao podrška razvoju medusobnih ekonomskih odnosa, u Beogradu je 26. septembra osnovan Savet za razvoj privrednih i trgovinskih odnosa Italije i Srbije, koji je okupio najjace srpske firme, otvorene za saradnju sa italijanskim partnerima. BETA.
Čitanja: 3298

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda