Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PRIMER LOSE PRIVATIZACIJE

04. 07. 2005.

PRIMER LOSE PRIVATIZACIJE

 - Preduzece za promet lekova i medicinske opreme "Jugolek", koje je pre godinu dana imalo 113 radnika, danas ima samo sedam zaposlenih. Akcionari su do pre dve godine bili vlasnici oko 56 odsto firme, a država 43,8 odsto. Raspolagali su vrednom imovinom - zgradom od osam spratova u centru Beograda, prodavnicama i skladištima. U meduvremenu, vecinski vlasnik postala je Nova banka Beograd, a u februaru ove godine prodala je akcije trima of šor firmama.
Nalicje srpske tranzicije najbolje je pokazala Skupština akcionara "Jugoleka", održana prošle nedelje, kada je bilans preduzeca za prošlu godinu usvojen uz dizanje ruke samo jednog coveka. To je bio izvesni Grk Dimitros, kao zastupnik tri of šor firme-P. G. S. M. Limitid, Tempton Limitid i Nourselej Trejding corp. Ovaj trio ima 55,58 odsto kapitala "Jugoleka", a mali akcionari oko 35 odsto.
Skupštinu akcionara sazvao je i otvorio Stamenko Colakovic, predsednik Upravnog odbora "Jugoleka", inace direktor Nove banke Beograd. On se nije osvrnuo na primedbu Dragoljuba Markovica, predsednika Udruženja akcionara, da Skupština nije sazvana u skladu sa zakonom.

Niste legalni, ne dajem vam rec jer nemate zastupnicke izjave - porucio je malim akcionarima Colakovic i predložio, a zatim i usvojio predlog da bivši i sadašnji finansijski direktor Sreten Perovic bude i predsednik Skupštine. Perovic i Dimitros, uz pomoc vicnog prevodioca, bili su jedini ucesnici ove skupštine. Prisutnima nije predoceno punomocje Dimitrosa, pa mali akcionari nisu znali da li je to stvarni ili fiktivni zastupnik.
Nova banka Beograd prvi put je krocila u "Jugolek" 2002. godine kada je kupila prvi sprat upravne zgrade u Kosovskoj ulici u Beogradu. Predsednik Udruženja Markovic tvrdi da je o tome odlucio bivši direktor iako su bili akcionarsko društvo. U martu 2003. Nova banka, kao buduci strateški partner, kupuje državne akcije "Jugoleka", placajuci ih po 7.050 dinara, ali je potom, uz kupovinu od malih akcionara, postala vecinski vlasnik. Kasnije je cena akcija na berzi pala višestruko. Zašto je država požurila sa prodajom ne cekajuci prikladnog partnera za "Jugolek", ostaje nejasno.
Markovic kaže da je 10. decembra 2003. UO firme doneo odluku o prodaji cetiri sprata površine 1.190 kvadrata, a istog dana objavljen je i javni oglas o prodaji sa rokom prijave pet dana. Vec 25. decembra prihvata se ponuda Nove banke za 1.939.000 evra, koja je vec bila vecinski vlasnik ove firme.
- Novac je legao na naš racun da bi istoga dana bio vracen Novoj banci. Sa tim novcem mi smo, navodno, kupili akcije i postali vlasnici 13,08 odsto banke. Nikakvu korist od prodaje spratova nismo dobili, ali oni jesu, jer su kroz pranje para uspeli da namaknu zakonski cenzus za dokapitalizaciju prema propisima NBS-a - tvrdi Markovic.

Interesantno je i da je firma "Trgomen" iz Kraljeva ovih dana dala oglas za izdavanje preostala dva sprata zgrade "Jugoleka", kao i velikog lokala u Kosovskoj ulici. Gazda "Trgomena" je, kaže Markovic, Predrag Mikic, poznat kao akcionar Nove banke.
Službenica ove firme na pitanje potencijalnog zakupca ko je vlasnik zgrade kaže da je Nova banka, ali se odmah popravlja i dodaje da je to u stvari "Trgomen". Zakup kvadrata prostora je 20 evra, a prodavnice 40 evra. Cista zarada 166.000 evra godišnje. To je otprilike duplo više nego što su koštale "šut" karte za preko 100 radnika.

Posle 55 godina postojanja "Jugoleka" više nema. Zapravo, njega predstavljaju friški direktor Nebojša Petrov i tri radnika koji sede u potkrovlju jedine sobe na osmom spratu zgrade. Od firme su ostale samo nekretnine kojima gazduje Nova banka i nepoznate of šor firme. GLAS-JAVNOSTI.
Čitanja: 5186

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda