Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

KRATKE VESTI

28. 10. 2005.

KRATKE  VESTI - ** Industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru bila je za 6,3 odsto veca od prošlogodišnjeg proseka, a za 2,7 odsto veca nego u istom mesecu prošle godine, saopštio je Republicki zavod za statistiku.

** Javno preduzece 'Jugoimport SDPR' i vojna industrija 'Krušik' iz Valjeva potpisali su ugovor o dugorocnoj poslovnoj saradnji.
Generalni direktor 'Jugoimporta' Stevan Nikcevic rekao je da je tim ugovorom predvideno da to preduzece posreduje u izvozu 'Krušikovih' proizvoda i naveo da je prošle sedmice sa kupcem iz Evropske unije vec potpisan jedan ugovor za 'isporuku raketne municije vredan više miliona dolara'.

** Savez racunovodja i revizora Srbije obeležio je 50 godina rada svecanom skupštinom u Centru 'Sava', uz kulturno umetnicki program.

** Direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita [NKOSK] Aleksandar Jovic pozvao je gradjane Srbije da nastave da konkurišu za subvencionisane kredite za kupovinu stanova, jer novca ima dovoljno, a Ministarstvo finansija predvidelo je za tu namenu 2,7 milijardi dinara u budžetu za sledecu godinu, što je tri puta više nego ove godine.

** Jedan evro danas vredi 86.5194 dinara, jedan amiricki dolar 71.7230. Jedan evro vredi 1.2054 USA.

** Slovenacka firma „Hermes softlab“ iz Ljubljane i kragujevacka kompanija „Virtual Team“ osnovali su, posle cetvorogodišnje uspešne saradnje, zajednicko preduzece za razvoj softvera sa sedištem u Kragujevcu. „Hermes softlab“ je najvece slovenacko preduzece za razvoj softvera i IT rešenja, i jedno od najvecih u istocnoj Evropi sa filijalama na americkom i evropskom kontinentu. „Virtual Team“ je prva softverska kompanija sa naših prostora koja je postala pobednik na Microsoft konkursu, i jedna je od retkih firmi u svetu koja je dve godine zaredom osvojila nagrade na tom konkursu.

** Americki softverski džin „Majkrosoft“ saopštio je da planira digitalizaciju više miliona štampanih knjiga i dokumenata kako bi obezbedio pristup tim sadržajima preko Interneta zahvaljujuci tehnologiji pretraživanja unošenjen kljucne reci - „MSN serc“.

** „Veoma sam zabrinut, na osnovu štete koju su rafinerijama naneli uragani Katrina i Rita, da bi SAD mogle biti suocene s nestašicom goriva vecom od one zabeležene 1979. godine“, kazao je Simons, autor veoma prodavane knjige „Sumrak u pustinji“ u kojoj tvrdi da je proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji sasvim blizu svog maksimuma. Ovaj ekspert smatra da ce, uz uragane, i hladna zima doprineti poskupljenju energenata, i to gasa sa sadašnjih 13,5 na 40 dolara za 1.000 kubnih stopa i nafte na cak 125 do 190 dolara po barelu.

Čitanja: 2512

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda