Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

POSKUPLJUJU POTROSACKI KREDITI

02. 11. 2005.

POSKUPLJUJU POTROSACKI KREDITI - U Srbiji ce od 10. ovog meseca poskupeti potrošacki krediti sa rokom otplate do deset godina jer ce gradani prilikom zaduživanja morati da polože depozit od 20 odsto, a ni mesecna rata nece moci da prelazi 30 odsto od ukupnih primanja domacinstva. Jedini izuzetak, na koji se nece odnositi ova mera Narodne banke Srbije, jesu stambeni hipotekarni krediti.

Smanjenje inflatornih pritisaka, manji tempo zaduživanja u inostranstvu i dalje jacanje dinarske i devizne štednje i deviznih rezervi glavni su izazovi koji stoje pred NBS, ukazao je juce Radovan Jelašic, guverner.

- Da bi se to postiglo, NBS ce od 10. novembra dodatno povecati obavezne rezerve na devizne depozite preduzeca i zaduživanje banaka u inostranstvu sa 29 na 35 odsto. Istovremeno smanjicemo obaveznu rezervu na dinarske depozite sa 20 na 18 odsto, a u decembru za jedan procenat smanjice se obavezno deponovanje novoprikupljene devizne štednje na racune kod Narodne banke sa 41 na 40 odsto - kaže Jelašic, dodajuci da ove mere koje ce danas biti razmatrane na sednici Monetarnog odbora, treba da uticu da se zatvore ventili kroz koje je rast potrošnje dobijao novcani podsticaj.

Uvodenjem tih mera NBS ispunjava uslove Medunarodnog monetarnog fonda koji su postavljeni u pregovorima oko poslednje revizije trogodišnjeg aranžmana.

U ovoj godini za devet meseci potrošacki krediti imali su prosecan mesecni rast od 4,2 milijarde dinara, u odnosu na isti period 2004, kada je iznosio 2,6 milijardi dinara.

- Uvodenjem obaveznog iskazivanja efektivne kamatne stope ocekivali smo da ce jasno predocavanje stvare i pune cene koštanja kredita znacajnije doprineti da se smanji ovaj vid kreditne aktivnosti, ali se to nije dogodilo. Gradani nisu reagovali na to koliko ih koštaju ove pozajmice koje uopšte nisu socijalne kategorije, a ni banke na eventualni rizik naplate, pošto kredite odobravaju sa deviznom klauzulom dužnicima koji platu primaju u dinarima - istakao je guverner NBS, dodajuci da ce buducom regulativom nastaviti da stimulišu banke da u vecoj meri odobravaju kredite privredi.

Od februara iduce godine svaki kredit odobren gradanima morace da ima i izveštaj Kreditnog biroa o njegovoj zaduženosti, a istu obavezu imace i lizing kompanije, koje ce morati da prikazuju lizing naknadu. Blic.
Čitanja: 2542

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda