Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NEMANJINA ULICA

01. 04. 2006.

NEMANJINA ULICA - Rekonstrukcija kolovoznog dela Nemanjine ulice, nakon više od pet meseci radova juce je završena. Kada budu završeni svi radovi, to ce biti moderna saobracajnica sa dve kolovozne trake u svakom smeru, nezavisnom tramvajskom bašticom sa najsavremenijim sistemom za oslanjanje tramvajskih šina zbog kojih ce tramvajska buka biti manja. Takode, osavremenjena je tramvajska kontaktna mreža i komunalne instalacije.

Duž ulice posadeno je više od dvesta stabala crvenog jasena, a vozaci ce na raspolaganju imati i nova parking mesta.

-Juce smo Nemanjinu otvorili za automobilski i javni prevoz dok ce tramvaji krenuti Nemanjinom za sedam do deset dana, u zavisnosti od vremena. Za tih dodatnih nekoliko dana u potpunosti cemo završiti i uredenje trotoara na kojima je ostalo najviše posla. Kada i oni dobiju svoj konacan izgled, Beograd ce dobiti saobracajnicu svetskog izgleda - kaže Bojan Stanojevic, gradski menadžer za Danas.

Snežana Voštinarov, direktorka Beokom servisa, gradske informativne službe koja nadgleda rekonstrukciju ove centralne gradske ulice, istakla je da je najbitnije da su vremenski rokovi poštovani kao i da planirani budžet nije "probijen". Voštinarov je rekla da svecanog otvaranja ulice necebiti, jer je rekonstrukcija "normalna pojava kao i svaki drugi posao, tako da nema razloga za neko posebno slavlje".

Ona objašnjava da je do kašnjenja završetka šinskog koloseka došlo jer nije na vreme okoncana predvidena procedura za puštanje u rad.

Beogradani koji su i tokom radova svakodnevno prolazili Nemanjinom ulicom, smatraju da je rekonstrukcija bila potrebna, ali ima i onih koji misle da je ovaj projekat bio "gubljenje vremena i novca".

- Bitno je da se radi ako želimo da nam grad bude lep. Sada smatram da su sve nedace koje smo proživljavali za vreme rekonstrukcije Nemanjine bile opravdane. Beograd je dobio lepu ulicu tako da mislim da je svaki uloženi dinar opravdano potrošen - rekla je Nata Andelic, penzionerka koja je otvaranje ulice "iskoristila da se uveri u kvalitet radova".

Student Igor Lekic takode smatra da su radovi opravdani i da je sve završeno u predvidenom roku jer, kako kaže, "kad se kod nas obeca da ce neki posao biti završen za šest meseci to obicno bude šest godina".

Ipak, ne smatraju svi sugradani da su radovi bili potrebni, kao ni da ce poboljšati kvalitet života u gradu.
- Kada je rekonstrukcija najavljivana ocekivao sam mnogo više, a desilo se, kao i kod vecine radova u zemlji "tresla se gora, rodio se miš". Ulica i dalje ima po dve saobracajne trake za svaki smer tako da mislim da problem gužvi nece biti rešen. Jedino se nadam da su radovi na zameni podzemne infrastrukture valjano uradeni. Svakodnevno prolazim ovuda i mislim da je rekonstrukcija promašena investicija, kao i podzemna garaža ispred Skupštine Grada. Treba više ulagati u periferne delove Beograda, jer ako se nastavi sa uredenjem samo centra grada uskoro se može desiti da stanovnici u prigradskim opštinama nece imati ni osnovna sredstva za život- ogorceno je prokomentarisao završetak radova Nenad Vasic, advokat iz Beograda.

Ni zaposleni u prodavnicama i zanatskim radnjama u Nemanjinoj ulici nemaju bolje mišljenje o radovima. Saša Kunjadic, vlasnik kopirnice, kaže da sa njegove tacke gledišta rekonstrukcija nije bila potrebna, kao i da su mu radovi smanjili produktivnost poslovanja jer "gradani nisu želeli da prolaze po blatu i gradilištu".

Za vreme samih radova u ovoj centralnoj gradskoj ulici saobracajne gužve u gradu postale su svakodnevne, narocito za vreme "saobracajnih špiceva". Beogradani, iako informisani o radovima teško su se snalazili u spletu novouredenih jednosmernih ulica, dok su posetioci glavnog grada biti prepušteni sami sebi. Oni snalažljiviji, ubrzo po zapocinjanju radova, pronašli su "alternativni" pravac koji je prolazio kroz krug Klinickog centra Srbije. Zbog toga je saobracajna policija naredila spuštanje rampi u krugu bolnice kako se ne bi remetio rad ove zdravstvene institucije, a pristup je bio dozvoljen samo iz pravca Mostarske petlje.

Osim konfuzije koja je stvorena kod sugradana koji su put centra grada kretali svojim vozilima, ništa manje problema nije bilo ni u gradskom prevozu. Tako su od prvog dana rekonstrukcije sve autobuske i tramvajske linije preusmerene na okolne ulice, pa je recimo tramvaj na liniji sedam od Slavije do Novog Beograda išao preko Kalemegdana. I izmena autobuske linije 83, koja je išla ulicom Kralja Milana stvarala je zabunu kod gradana koji su je sa iznenadenjem gledali kako prolazi preko Terazija. GSP Beograd je zbog toga uvelo nove linije koje je trebalo da donekle sprece stvaranje gužvi.

Jedna od zamerki sugradana koje su upucivane gradskim vlastima jeste i što su radovi na jednoj ovako važnoj saobracajnici izvodeni u zimskom periodu. Sa druge strane gradonacelnik Beograda Nenad Bogdanovic, prilikom nedavnog obilaska gradilišta izjavio je da gradevinska sezona u Beogradu mora da traje najmanje deset meseci godišnje kako bi infrastruktura, u koju nije ulagano skoro pola veka, u potpunosti bila obnovljena i da Nemanjina predstavlja samo pocetak rekonstrukcija. //danas.co.yu
Čitanja: 5672

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda