[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='18.220.16.184' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('18.220.16.184','1714599106','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MISKOVICU I BEKU CETVRTINA MERKATORA

03. 04. 2006.

MISKOVICU I BEKU CETVRTINA MERKATORA - Srpski biznismeni Milan Beko i Miroslav Miškovic mogu da otkupe do 24,99 odsto akcija „Merkatora“, tvrde slovenacki mediji. Beko i Miškovic ce nastupiti zajedno sa engleskim investicionim fondom „Altima partner LPP“, koji upravlja se preko dve milijarde dolara. „Altima partner“ je objavio javnu ponudu za preuzimanje 24,99 odsto akcija „Merkatora“ po ceni od 41.000 tolara za akciju.

„“Istrabenc“ i „Laško“ su prošle godine kupili od države akcije „Merkatora“ po 38.000 tolara (158 evra). Nakon spekulacija u slovenackoj štampi da ce srpski kapital preuzeti „Merkator“, cena deonica trgovackog giganta i njihov promet naglo su porasli.

Vrednost trgovanja deonicama „Merkatora“ prešla je milijardu tolara, odnosno 4,2 miliona evra, uz cenu deonice od 39.500 tolara ili 164 evra, saopštila je Ljubljanska berza.

Tržišna kapitalizacija, odnosno ukupna vrednost svih akcija „Merkatora“, tako se približila 520 miliona evra, što znaci da ce Miškovic i Beko za 24,99 akcija platiti oko 130 miliona evra.

Zastupnik „Altima“ je vodeca slovenacka brokerska kuca „Ilirika“, a bankarsku garanciju za posao izdala je londonska podružnica „Dojce banke“.

Izvor „Blica“ iz Ljubljane tacnost ovih informacija potkrepljuje cinjenicom da je „Delta“ pre petnaestak dana u glavnom gradu Slovenije otvorila predstavništvo brokerske kuce „Citadel“ sa osnovnim ciljem da propagira projekat „Herkul“, kako je nazvano zajednicko preduzece „Merkatora“ i „Delte“.

Miškovic i Beko, kako tvrdi slovenacki dnevnik „Finance“, danas dolaze u Ljubljanu, gde ce se sastati sa predsednikom uprave „Istrabenca“ Igorom Bavcarom i predsednikom uprave „Pivovarne Laško“ Borisom Šrotom. Inace, mediji spekulišu o sve izraženijem sukobu izmedu Šrota i Bavcara, koji je kulminirao nakon najave preuzimanja „Merkatora“ od strane sprskih biznismena, uveliko je preobratio slovenacku javnost koja je tek sada, kako se to tamo kaže, skužila da je dil sa Srbima posledica Bavcarovih mahinacija koje, kako se poslednjih dana pisalo, mogu doci glave cak i vladi Janeza Janše.

Zanimljivo je da je londonski fond „Altima“ u javnosti poznat jedino kao kupac „Banjalucke pivare“ koju je prigrabio ispred nosa upravo „Pivovarni Laško“. Slovenacki mediji prisecaju se jednog drugog investicionog fonda iz Londona - „Salforda“, za koji radi Milan Beko i za koji se pricalo da iza njega stoji ruski tajkun Boris Berezovski. „Salford“ drži vecinu srpskih mlekara, a kupac je i jednog od najvrednijih srpskih brendova „Knjaza Miloša“.

Vest iz Beograda da su se Beko i Miškovic sastali sa Koštunicom, koji ih je podržao u nastojanjima da prodru na slovenacko tržište, u Ljubljani je prokomentarisana kao ocekivana potvrda teze da je aktuelni srpski premijer nacionalista, gotovo kao i Miloševic. Mediji, takode, podsecaju i na prisustvo Milana Beka sahrani bivšeg srpskog predsednika u Požarevcu, kao i na privilegije koje je Miškovic imao za vreme Miloševicevog režima kada je, kako tvrde, imao ekskluzivu na izvoz drveta u Rusiju.

Za razliku od reakcija medija i slovenacke javnosti, u kojima takode preovladava izražena nacionalna nota, tržište reaguje sasvim drugacije. Vrednost akcija „Merkatora“ koja je, nakon prve objave ambicija Miškovica i Beka, prvo znatno porasla, potom juce bila u blagom padu, danas je ponovo skocila preko 39.500 tolara, što je skoro 10 odsto više od cene koje su za državne akcije platili „Istrabenc“ i „Laško“ i isto toliko niže od cene koju je ponudio fond „Altima“.

U prvim reakcijama na ponudu „Altime“ predstavnici „Istrabenca“ i „Pivovarne Laško“ su ponovili tvrdnje da ostaju strateški investitori u „Merkatoru“ i da nece prodavati svoje akcije. U reakciji „Pivovarne Laško“ posebno se naglašava da ponuda „Altime“ nije posledica nekakvog ranije postignutog dogovora. //blic.co.yu
Čitanja: 3262

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda