[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.20.238.187' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.20.238.187','1714068482','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MAME POVRATNICE

28. 06. 2006.

MAME POVRATNICE - Rec je o takozvanim «mamama-povratnicama», ženama koje su napravile pauzu u karijeri da bi se u potpunosti posvetile porodici i odgoju dece... a sada se vracaju na posao.

Mnogi kažu da je tajna uspešnog povratka na posao razvoj strategije pre nego što privremeno napustite karijeru. Monika Semjuels radila je kao advokat 12 godina i bila predsednica organizacije «Mladi republikanaci» kada je rodila prvo dete.

«Provodila sam veci deovremena baveci se pravom, i obavljajuci svoje dužnosti u nacionalnoj organizaciji, tako da nažalost nisam imala mnogo vremena za svog malog sina. Morala sam da se organizujem da bih provodila vreme s njim. Nekada se to svodilo na samo jedan sat uvece, a dešavalo se da radim i vikendom».

Monika Semjuels je razmatrala izuzetno dobru poslovnu ponudu kada je ponovo ostala u drugom stanju.

«Onda sam se zapitala – šta ja to radim? Imam dvoje dece, i ako ovako nastavim, oni ce biti osobe koje povremeno vidjamo, umesto neko u cijem životu duboko ucestvujem. Odluka da ostanem kod kuce s njima je bila teška, ali sam znala da je ispravna».

Medjutim, iako se posvetila porodici, Monika je držala vrata poslovnog sveta odškrinuta, znajuci da ce se jednog dana vratiti karijeri.

«Ja sam advokat. Imam mogucnost da, pošto više ne radim u advokatskoj firmi, «zamrznem» svoje clanstvo u advokatskoj komori, ali sam umesto toga nastavila da budem aktivna, da idem na casove, i pratim strucnu literaturu, zato što se stvari stalno menjaju».

Više od 60% zaposlenih žena koje napuste karijeru da bi odgajale decu želi da se jednog dana vrati na posao. U knjizi «Mame-povratnice» (Come-back Moms), koju je Monika Semjuels napisala zajedno sa novinarkom Džej Si Konklin, one iznose niz uspešnih strategija povratka na posao. Ko-autor knjige «Mame-povratnice», Monika Semjuels, istice da zaposlenim ženama vreme koje provedu kod kuce, sa decom, pruža priliku da razmisle i preispitaju svoja interesovanja i karijeru.

«Jedna žena koju smo intervjuisali je bila advokat. Nije bila luda za tim zanimanjem ali dok je volontirala u školi svog sina, pomažuci djacima da savladaju matematiku, utvrdila je da uživa u tome. Onda se vratila na svoj univerzitet u Teksasu, dobila diplomu iz matematike i obrazovanja i sada želi da postane profesor matematike».

Bilo da se mame-povratnice vrate poslu koji su napustile, ili zapocnu sasvim drugaciju karijeru, Monika Semjuels im preporucuje da budu fleksibilne. Ponekad, moramo da nacinimo korak unazad da bismo krenuli napred, kaže ona. //voanews.com
Čitanja: 2499

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda