Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

U CRNOJ GORI 40% DOMACINSTAVA KORISTI RACUNAR

29. 09. 2006.

U CRNOJ GORI 40% DOMACINSTAVA KORISTI RACUNAR - Racunare u Crnoj Gori posjeduje 38,3 odsto domacinstava, od njih svako drugo koristi Internet, a 91,7 odsto od ukupnog broja mobilni telefon, pokazalo je istraživanje Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP).Ispitivanje je sprovedeno u 17 crnogorskih opština, na uzorku od 1,4 hiljada domacinstava, a njegov cilj je bilo dobijanja slike o upotrebi Informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u Crnoj Gori. Od ukupnog broja ispitanika u domacinstvima, njih 66,8 odsto je nevalo da svakodnevno koriste racunar, i to 49,3 odsto u edukativne svrhe, 37,4 odsto za posao, 33,6 odsto za igrice, 19,8 odsto za rad za poslodavca i 10,3 odsto za sopstveni biznis.

Najveci broj racunara u Crnoj Gori kupljen je u od 2002 do 2004. godine - 38 odsto, a nakon tog perioda 31 odsto, dok u prošloj godini 67 odsto domacinstava nije izdvajalo novac u te svrhe.

“To govori o nedovoljnom ulaganju u ICT s obzirom na brzinu promena kada su savremene tehnologije u pitanju, za šta je glavni razlog nedostatak novca”, ocenila je analiticar ISSP-a Jelena Zvizdojevic na konferebciji za novinare.

Koordinator u ISSP Milica Dakovic izjavila je da je evidentna potreba mladih generacija za usvajanjem dodatnih znanja u oblasti ICT-a, jer se 56,4 odsto anketiranih izjasnilo da želi da se edukuje, od kojih je 77 odsto mladih od 16 godina.

Iako svega 58,1 odsto domacinstava koja poseduju racunar ima Internet konekciju, sve više ih je zainteresovano da odredjene aktivnosti, kao što je elektronska trgovina, obavljaju putem online.

“Podatak da je svega 8,2 odsto ispitanih domacinstava u ovoj godini porucivalo robu putem Interneta, uglavnom za kupovinu knjiga, magazina i rezervaciju karata, pokazuje da te aktivnosti još nisu zaživele u Crnoj Gori”, izjavila je Zvizdojevic.

Prema njenim recima, kao osnovnu barijeru ispitanici su naveli zabrinutost oko placanja i nedostatak znanja.

Prikljucak za fiksnu telefoniju ima 79,9 odsto ispitanih domacinstava, koja u proseku izdvajaju 25 EUR za te usluge.

Analiticar ISSP-a Nataša Masonicic rekla je da je penetracijom mobilne telefonije koja je iznosila 113 odsto u avgustu, potreba za korišcenjem fiksnih telefona znacajno smanjena.

“U severnoj regiji cak 97,5 odsto ispitanih domacinstava koristi mobilni telefon. Istraživanje je pokazalo da crnogorska domacinstva u proseku poseduju dva mobilna telefona”, pojasnila je Masonicic.

Usluge ProMonte mreže koristi 62 odsto ispitanika, dok preostalih 38 odsto koristi mrežu Monet. Mesecna izdvajanja po domacinstvu za troškove usluga mobilne telefonije poklapaju se sa visinom izdvajanja za fiksnu.

Istraživanje je pokazalo da još postoje nejednakosti u upotrebi ICT po regionima u Crnoj Gori, pri cemu severni znatno zaostaje.

U ISSP smatraju da bi edukacija stanovništva, bolja informisanost i smanjenje cena racunara i racunarske opreme podstaklo upotrebu ICT-a u Crnoj Gori, pogotovu u severnoj regiji gde je ona najslabija. //mina.cg.yu
Čitanja: 2951

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda