Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

EKONOMISTI NE VERUJU U USPEH NIP-a

30. 10. 2006.

EKONOMISTI NE VERUJU U USPEH NIP-a - Nacionalni investicioni plan (NIP) je napravljen na brzinu i velike su šanse da on državi i gradanima donese više štete nego koristi, ocenili su danas ekonomisti na skupu o NIP-u na Ekonomskom fakultetu u Beogradu."Država je uvek bila loš investitor i može se ocekivati da ce NIP to još jednom potvrditi", rekao je predsednik Naucnog društva ekonomista Božidar Cerovic.

Sumnje u uspeh NIP-a kojim je predvideno da se 2006. i 2007. iz državne kase za projekte od nacionalnog znacaja potroši 1,6 milijardi evra, prouzrokovane su odlukom da se taj novac troši u predizbornom periodu, ukazao je on.

"Daleko od javnosti se pravi selekcija kandidovanih projekata, a nije poznato ni kako ce se spovoditi kontrola trošenja novca namenjenog NIP-u", upozorio je Cerovic.

NIP je, prema recima profesora Ekonomskog fakulteta Milica Milovanovica, "korak u pogrešnom pravcu i nova vlada bi trebalo da dobro razmisli da li ce ga sprovoditi".

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovacevic je predložio buducoj vladi Srbije da odustane od NIP-, jer je, kako je rekao, novac za NIP poceo da se troši i pre nego je napravljen sistem upravljanja njime.

"Jedna od mogucnosti da se na bolji nacin potroši budžetski suficit je reforma penzionog sistema", rekao je Kovacevic.

Direktor Centra za slobodno tržiste Miroslav Prokopijevic je ukazao da ce šteta od NIP-a biti porast inflacije i korupcije, a korist ce imati samo mali broj ljudi, najvise njih 300.000: "U toj grupi su politicari i dobro organizovane interesne grupe koje ce dobiti poslove u okviru NIP-a", rekao je Prokopijevic.

Njegov predlog je da se umesto za NIP, budžetski suficit iskoristi za smanjenje poreza ili za reformu penzionog fonda, otplatu dugova, reformu uprave i denacionalizaciju.

"Veliki broj projekata NIP-a nema nacionalni vec lokalni znacaj", ocenio je Milojko Arsic, navodeci da gradani od države ocekuju da popravi upravu, osposobi škole i bolnice ili ulaže u velike projekte, poput Koridora 10.

Saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenkovic je rekao da ce NIP usporiti privrednu aktivnost jer se novac ulaže u projekte od kojih se ocekuje da obezbede bolje uslove za poslovanje, ali tek u buducnosti.

"NIP nije ništa drugo nego PIP, odnosno Predizborni investicioni plan", istakao je profesor Ekonomskog fakulteta Mladen Kovacevic. //beta.co.yu
Čitanja: 2377

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda