Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MOSKVA DOZIVLJAVA NEZAPAMCEN PORAST IZGRADNJE

14. 11. 2006.

MOSKVA DOZIVLJAVA NEZAPAMCEN PORAST IZGRADNJE - Cena stambenog prostora se protekle godine gotovo udvostrucila, a kancelarijski prostor u centru grada je sada skuplji nego u Njujorku. Iako se to najvecim delom može pripisati prihodima od nafte koji su preplavili rusko tržište, eksperti kažu da se to nece skoro promeniti. Skok cena istovremeno znaci da sve manji broj ljudi može da dode do novog stana.

Moderna Moskva malo podseca na grad iz sovjetske ere. Kranovi, pretenciozne nove zgrade, oblakoderi –sve je tu. Prosecna cena kvadratnog metra u Moskvi je sada premašila 4000 dolara – a u centru, povremeno premašuje 20 hiljada. Ruska prestonica je zahvaljujuci tim cenama jedno od najskupljih tržišta nekretninama na svetu. Oleg Repcenko, šef jedne firme za analizu tržišta nekretnina, kaže da je taj nagli skok cena izazvala neuobicajeno velika potražnja.

«Jasno je da izgradnja jednog kvadratnog metra ovih prostora ne košta cetiri hiljade dolara, odnosno da je 4 – 5 puta niža. Medutim, cena tih prostora je toliko visoka zbog velike potražnje i nedostatka rezervi. Moskvi nedostaje stambeni prostor još od sovjetskih vremena», kaže Repcenko.

Jedan od najluksuznijih objekata u gradu je 54-ospratna Trijumfalna palata, završena prošle godine. Stanovi u njoj, kao i u mnogim drugim zgradama u Moskvi, prodavali su se još pre polaganja temelja pre pet godina. Cena im se otada upetostrucila. Iako je vecina stanova vec prodata, luksuzni stan na najvišem spratu, procenjen na više od tri i po miliona dolara, još je na tržištu. Ekaterina Kukanova, službenica firme «Don Stroj», jedne od najvecih moskovskih kompanija za prodaju nekretnina, kaže da je sigurna da ce se kupac naci.

«Tokom prvog dela godine, rast prodaje je bio toliki da smo sredinom godine poceli da brinemo da necemo imati šta da prodajemo», kaže ona.

Ali ko kupuje sav taj luksuz? Eksperti kažu da naftni bum, koji potpiruje ekonomiju, znaci da ima više Rusa koji imaju novac da investiraju u neki stan u Moskvi, pogotovo što su druge investicione opcije u Rusiji i dalje rizicne i oskudne. Eksperti ukazuju da Rusi, posle finansijske krize 1998. i nekih neuspešnih postsovjetskih reformi, ne veruju nicemu što doslovno nije isklesano u kamenu.

«Poverenje u banke i sigurnost je minimalno. Ako imate u vidu vecinu stanovništva, kupovanje stana je jedini jasan i pouzdan nacin cuvanja novca i ulaganja», kaže analiticar Repcenko.

Medutim, mnogi današnji Moskovljani jednostavno nisu u stanju da kupe stan. Irina i Sergej Konjaškin žive u stanu koji pripada njegovim roditeljima. Oni su, još pre nego što im se rodio sin, tražili da kupe svoj stan, ali su odustali zbog gotovo svakodnevnih poskupljenja. Sergej, kao kompjuterski analiticar, zaraduje sasvim pristojno, ali smatra da država mora da pomogne mladim porodicama kao što je njihova.

«S obzirom da predsednik stalno govori da Rusi treba da imaju više dece, oni moraju nešto da urade u vezi s ovim. Ako ne, sve ce ostati na recima», kaže Sergej.

Kremlj je na vrh svoje politicke agende stavio obezbedivanje povoljnih kredita, da bi pomogao porodicama kao što su Konjaškini. Ruska banka je prošle godine dala stambene kredite u vrednosti od milijardu dolara, što je veliko povecanje u poredenju sa nulom, 2000. Ali paradoksalno, analiticari kažu da ce krediti samo da povecaju cene nekretnina u Moskvi i dovedu do još groznicavije potražnje. //voanews.com
Čitanja: 2604

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda