Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

UZIMANJEM AKCIJA RADNICI DOBIJAJU SAMO DUGOVE

19. 07. 2005.

UZIMANJEM AKCIJA RADNICI DOBIJAJU SAMO DUGOVE
 - Restrukturiranje javnih preduzeca, kao jedan od kljucnih zahteva Medunarodnog monetarnog fonda za okoncanje trogodišnjeg finansijkog aranžmana, otpocelo je smanjenjem broja zaposlenih za 10.000 i izdvajanjem i prebacivanjem u Agenciju za privatizaciju 36 preduzeca iz sporednih delatnosti sa ciljem da ona od jeseni dobiju nove vlasnike. Do kraja ovog meseca bice raspisan tender za privatizacionog savetnika za delove Naftne industrije Srbije, jer je cilj privatizovati i neke od osnovnih delatnosti javnih preduzeca. Vlada je vec donela odluku da NIS podeli na tri zasebne celine: AD NIS, koja bi obuhvatala proizvodnju, istraživanje, preradu i promet, Transnaftu, koja bi preuzela transport i Srbija gas, koji bi se bavio transportom i trgovinom gasom, i ocekuje se da na prvoj narednoj sednici parlamenta bude usvojen zakon o prestanku postojanja dosadašnjeg NIS. Za druga javna preduzeca, osim EPS, gde je to vec ucinjeno, veoma brzo bi trebalo da resorna ministarstva završe strategije privatizacije osnovnih delatnosti u drugim javnim preduzecima.

Ovako je proces privatizacije u javnim preduzecima odslikao ministar finansija Mladan Dinkic, predstavljajuci rebalans ovogodišnjeg bužeta, najavljujuci pri tom da je Vlada spremna na to da se 15 procenata kapitala u tim preduzecima podeli besplatno radnicima i bivšim zaposlenima. On je objasnio da za to formalno postoji osnova i u postojecim propisima ali da ne postoji ni jedan podzakonski akt kojim je to precizirano pa ce Vlada "da bi pospešila motivaciju zaposlenih u javnim preduzecima", tu oblast ubrzo urediti, kako bi omogucila podelu dela "privatizacionog kolaca"i zaposlenima u onim delovima javnih preduzeca koja budu privatizovana.

Ova najava može se shvatiti i kao svojevrstan odgovor na inicijativu koju je nekoliko dana ranije najavio Branko Pavlovic, savetnik zaposlenih u kompaniji Telekom Srbija predstavljajuci javnosti pripremljen.
Nacrt zakona o podeli besplatnih akcija radnicima zaposlenim u javnim preduzecima. Suština njegove ideje je izdavanje dve emisije akcija, što bi bio zadatak posebno formiarnog preduzeca koje bi bilo zaduženo za upravljanje državnom imovinom. U prvoj emisiji akcija 70 odsto bi pripalo državi, a po 15 procenata zaposlenima i Privatizacionom fondu iz koga bi kasnije akcije dobijali svi punoletni gradani koji su ostali uskraceni za akcije u procesu privatizacije. U drugoj emisiji sve akcije bi bile prenete Penzionom fondu, a novoformirana preduzeca nastala iz javnog preduzeca bi za korišcenje imovine morala da placaju nadoknadu. Prema Pavlovicem racunicama na ovaj nacin bi vec u startu 37 odsto svakog javnog preduzeca bilo privatizovano a svaki radnik bi za godinu dana provedenu u nekom od tih preduzeca dobio po 200 evra..

Ovu ideju ekonomisti su docekali razlicitim komentarima, od toga da predloženi model nije prihvatljiv za MMF, do ozbiljnijih ukazivanja da je nepravedan jer "favorizuje one kojima je država nemilice davala sredstva proteklih decenija, a oni samo dizali cene i povecavali svoje plate". Protivnik besplatne podele akcija u javnim preduzecima je i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašic koji za Danas objašnjava šta je to što mu smeta u ovakvoj ideji.

-Ne mogu se nikako saglasiti sa najavljenom besplatnom podelom akcija zaposlenima u javnim preduzecima, jer sam sasvim siguran da, ako se to desi, a imajuci u vidu poslovne izveštaje nekih od njih, nikome nece pasti na pamet da uzme nijednu akciju tog preduzeca, s obzirom na to da time preuzima samo dug. Izuzev, ako država ne odluci da, dok istovremeno od penzionera traži dalja odricanja, u ta preduzeca upumpa još par stotina miliona dinara na teret svih poreskih obveznika i time popravi performanse, a time i nekoliko desetina hiljada zaposlenih u tim preduzecima dovede u poziciju da dodu do dodatnih suma novca. Ako bi se tako nešto dogodilo, time bi bilo narušeno sve ono što je u reformama uradeno od 2001. godine. Bilo bi maksimalno nefer, i to upravo prema bankarima, da se zaposleni kod dužnika nagrade besplatnim akcijama, dok je poverilac poslat u stecaj - tvrdi Jelašic.

Umesto besplatne podele akcija zaposlenima, Jelašic zagovara ideju da one budu usmerene u fondove obaveznog penzionog osiguranja, cime bi i takozvani drugi stub penzionog sistema - obavezno dobrovoljno osiguranje - što pre mogao da bude aktiviran, a prvi postojeci povecan. DANAS.
Čitanja: 2761

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda