Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

OD 1. JANUARA MANJI POREZ NA ZARADE

29. 12. 2006.

OD 1. JANUARA MANJI POREZ NA ZARADE - Porez na zarade ce od iduce godine biti manji za dva odsto, saopštila je u cetvrtak Poreska uprava Srbije.Od 1. januara 2007. godine pocinje primena izmene Zakona o porezu na dohodak gradana, kojom je stopa poreza na zarade zaposlenih smanjena sa 14 na 12 odsto. Poreska uprava je podsetila da su od septembra ove godine u primeni poreske olakšice za poslodavce koji zapošljavaju pripravnike, invalide i nezaposlene koji nemaju više od 30 godina ili su stariji od 45, odnosno 50 godina.Do kraja novembra su 2.054 poslodavca prijavila korišcenje tih poreskih olaksisca jer su zaposlili 2.986 radnika. Od toga je zaposleno 577 pripravnika, 1.673 mladih od 30 godina, 705 radnika starijih od 45 godina i 31 invalid. //beta.co.yu

Politika:Poreske olakšice za poslodavce

Manji namet na plate

Umesto 73,1 odsto, nova stopa poreza i doprinosa na zarade je 62,7 procenata

Da li ce inspektori rada od Nove godine imati manje posla, ostaje da se vidi tokom prvih meseci 2007, ali tome bi trebalo da doprinesu poreske olakšice na zarade zaposlenih koje su pocele da važe od 1. januara. Time bi, kako se nadaju u inspekcijama rada, nadležnim ministarstvima i fondovima, poslodavci trebalo cešce da prijavljuju zaposlene radnike i da im uplacuju penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje, jer su nameti države sada nešto manji.

Na 100 dinara neto zarade isplacene zaposlenom, na ime poreza i doprinosa za penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, od prvog dana ove godine poslodavci ce izdvajati 62,7 dinara, umesto dosadašnjih 73,1 dinar. Da li ce to biti dovoljno dobra stimulacija za zapošljavanje novih radnika, otvaranje novih radnih mesta, kao i prijavljivanje onih koji rade na crno, tek treba da se vidi. Jer sivu ekonomiju i u oblasti radnog prava nije lako iskoreniti cak ni u mnogo razvijenijim zemljama od naše.

Donedavno se na bruto zarade zaposlenog porez državi placao po stopi od 14, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje 11, zdravstveno 6,5, dok se osiguranje za slucaj nezaposlenosti obracunavao po stopi od 0,75 procenata.

Na bruto platu od 30.000 dinara placao se porez od oko 4.200 dinara i doprinosi u ukupnom iznosu od oko 5.370 dinara. Posle cega se dode od iznosa od oko 20.340 dinara koliko je radnik nosio kuci.

Buduci da je poslodavac i iz svojih sredstava na ime doprinosa uplacivao još isto toliko koliko se izdvajalo iz bruto plate radnika, ukupna suma doprinosa na bruto zaradu od 30.000 dinara iznosila je 10.740 dinara. Kada se na to doda i pomenuti porez od 4.200 dinara dode se do sume od 14.940 dinara.

Upravo je to bio i najveci razlog zbog koga su se mnogi radnici dogovarali sa poslodavcem da im umesto prijavljivanja i legalnog rada, za manje pare, isplacuje novac na ruke, ali u bruto iznosu.

O buducnosti, spokojnijoj, rizicima od povreda i nezaposlenosti... ko ce sada još o tome. Važno je sada preživeti.

Stupanjem na snagu novog Zakona o porezu na dohodak gradana, ovaj namet na plate smanjen je sa 14 na 12 odsto. Višak para u kasi poslodavac može da iskoristi za povecanje plata svojih zaposlenih, kao i za ulaganja u osnovna sredstva. Razlog zbog kojeg se država odlucila na ovaj korak je pre svega u privlacenju stranih investicija. Uostalom, u poredenju sa razvijenim zemljama, zbirna stopa dažbina kod nas je i dalje vrlo visoka, a prema preporukama Saveta Evrope morala bi biti znatno niža.

Novina u ovom zakonu je i u neoporezovanom cenzusu na mesecnu zaradu koja od nove godine iznosi 5.000 dinara. Uz dva odsto nižu stopu poreza ide izuzimanje iz osnovice 5.000 dinara. Pa ako je plata, na primer, 10.000 dinara osnovica za placanje poreza je samo 5.000. Ako je pak u koverti svega 5.000 dinara, a takvih plata, nažalost, ima u Srbiji, poreska osnovica je nula. Poresko opterecenje dakle ide naruku svima, mada se kombinacija sa uvodenjem neoporezivog cenzusa nece odraziti svima podjednako.

Tamo gde je plata 100.000 dinara izuzimanje sume od 5.000 dinara nece se gotovo ni osetiti na ukupni iznos. U Poreskoj upravi isticu da ce nova poreska politika ici naruku i onima koji imaju najniža primanja, poput zaposlenih u nerazvijenim opštinama Srbije.

Tako su u Svrljigu, gde je, primera radi, prosecna plata do skoro bila 8.721 dinar, ukupna fiskalna opterecenja išla do 80,9 odsto. Po novom ce, medutim, tvrde u Poreskoj upravi, opterecenje pasti na 53,1 odsto.

U Poreskoj upravi podsecaju da su od septembra 2006. godine promenjene poreske olakšice za poslodavce koji zapošljavaju pripravnike, invalide i nezaposlene koji nemaju više od 30 godina ili su stariji od 45, odnosno 50 godina. To je doprinelo da do kraja novembra 2006. godine 2.054 poslodavca prijavi korišcenje tih poreskih olakšica, jer su zaposlili 2.986 radnika. Od toga je 577 pripravnika, 1.673 mladih od 30 godina, 705 radnika starijih od 45 godina i 31 invalid.

Od Nove godine menja se i cenzus za placanje godišnjeg poreza. Do sada je bio ravan cetvorostrukoj prosecnoj zaradi u Srbiji, a od sada trostrukoj. Na prihod koji premašuje tri, ali ne i šest godišnjih plata, placa ce se porez po stopi od 10 odsto, odnosno 15 procenta ako primanja budu veca od šest prosecnih zarada. //politika.co.yu
Čitanja: 8806

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda