Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PRIVATNI PENZIONI FONDOVI

02. 01. 2007.

PRIVATNI PENZIONI FONDOVI - Gradani trenutno mogu da se obezbede za starije dane uplatama u cetiri privatna penziona fonda.Delta denerali, Rajfajzen futura, penzijsko društvo Garant i Penzija plus primaju uplate za privatne penzije, koje u Srbiji uplacuje svega pet odsto stanovništva, što je najniži procenat u jugoistocnoj Evropi i cetiri puta manji nego u Hrvatskoj.

Predrag Stojanovic poceo je da uplacuje privatnu penziju u drugoj polovini 2006, kada su u Srbiji poceli da rade prvi penzioni fondovi kojima je Narodna banka dala licencu za rad. Za Stojanovica je ulaganje u penzioni fond dugorocna štednja koju ce moci da koristi za 20 godina.

Privatnu penziju mogu da uplacuju svi, odnosno radnici kojima poslodavac vec uplacuje državnu penziju, radnici koji nisu prijavljeni, nezaposleni, ali i roditelji za svoju decu.

Privatnu penziju mogu da uplacuju svi, odnosno radnici kojima poslodavac vec uplacuje državnu penziju, radnici koji nisu prijavljeni, nezaposleni, ali i roditelji za svoju decu.

Clan penzionog fonda ne zna unapred visinu penzije jer ona zavisi od visine uplata, perioda uplacivanja, umešnosti penzionih fondova da dobrim ulaganjem prikupljenog novca obezbede što vecu dobit i od nacina isplate.

U okruženju se dobit krece oko osam odsto. Ilustracije radi, ako neko uplacuje 25 godina po 3.000 dinara mesecno, ukupno ce uplatiti 2,6 miliona dinara. Visina mesecne penzije zavisi od perioda isplate. Ako neko želi doživotnu isplatu, penzija je 20.000 dinara, a u slucaju isplatu na pet godina mesecna penzija je 50.000 dinara.

U kuci Delta denerali kažu da se gradani sve više interesuju za mogucnost da sebi uplacuju penziju, i to uglavnom oni od 35 do 45 godina. Privatna penzija može da se koristi od 53. godine.

Narodna banka Srbije svakodnevno kontroliše gde penzioni fondovi, odnosno društva za upravljanje tim fondovima, ulažu novac gradana. Zakonom je propisano da to mogu biti samo investicije s najmanjim rizikom.

Strucnjaci savetuju gradane da pre no što postanu clanovi penzionog fonda uporede njihove ponude jer se one mogu razlikovati po visini nadoknada koje naplacuju, a što je veca nadoknada, manji je iznos penzije.

Prema najavama, do kraja 2007. treba da pocne da radi još pet penzionih fondova. //b92.net
Čitanja: 7407

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda