Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MOZE LI AMERIKA STEDETI ENERGIJU?

25. 01. 2007.

MOZE LI AMERIKA STEDETI ENERGIJU?
 - Najava predsednika Sjedinjenih Americkih Država Džordža Buša (George Bush), u utorak u Kongresu u redovnom godišnjem govoru o stanju države i nacije, o ulaganjima u istraživanje alternativnih izvora energije otvorila je debatu na temu u kolikoj meri je zaista moguce smanjenje americke zavisnosti od nafte.

Sjedinjene Americke Države uvoze 60% nafte koju troše tempom od 20.000.000 barela dnevno - više od Evrope ukljucujuci i Evroazijski deo, gotovo tri puta više od Kine – države koja od Amerike ima više nego cetiri puta više stanovnika. Amerika je i najveci svetski potrošac gasa. Cinjenica da država cije stanovništvo cini tek 5% svetske populacije troši gotovo cetvrtinu energetskih resursa najverovatnije, iako je to teško dokazati, doprinosi porastu antiamerikanzma u svetu.

Sve ovo su, uz nestabilnost regija glavnih proizvodaca nafte u svetu, svakako bili razlozi da se predsednik Sjedinjenih Americkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) pozabavi i pitanjem americke energetske buducnosti.: "Naš je vitalni interes da vidove energije koju Amerika troši ucinimo raznovrsnima. Put napred je kroz tehnologiju. Moramo da nastavimo da menjamo nacine na koje Amerika dobija elektricnu energiju cak dodatnom upotrebom cistog sagorevanja uglja, energija sunca i vetra i sigurnog korišcenja atomske energije", rekao je americki predsednik.

Nakon ovog govora otvorene su u Americi polemike o tome u kolikoj je zaista meri moguce okretanje od nafte i gasa ostalim izvorima energije.

Amerika troši godišnje 633.000.000.000 m³ gasa – najviše u svetu. Domaci gas nestace 2013, onaj iz Kanade koji Amerika uvozi nestace 2015. a gas iz Meksika "presušice" godinu dana kasnije (prema "BP Statistical Review of World Energy for 2005"). Da utoli ogroman apetit za prirodnim gasom Amerika ce morati da se okrene novim snabdevacima poput Trinidada i Tobaga, Alžira, Katara i Rusije što znaci da bi gas trebalo da bude dopreman u tankerima tecnom stanju. Ne izgleda verovatno da bi na taj nacin potrebe Amerike mogle da budu zadovoljene.

Sa slicnim problemom, ako je za utehu, suocavaju se i Evropa i Azija. Zapad se generalno suocava sa velikom istorijskom dilemom – pomoci rastucimazijskim divovima poput Kine da stvore prihvatljive životne standarde za svoja enormna stanovništva i tako privuku te zemlje na stranu Zapada – ili zaštiti sopstveno – zapadno stanovništvo od moguceg smanjenja životnog standarda. Obe opcije su opasne i obe mogu da dovedu do radikalnih promena stavova glasaca na Zapadu. To takode može dovesti do opšte trke za energetskim resursima što u krajnjem slucaju može za ishod imati vojno suceljavanje.

Kao logican izbor se namece ocuvanje energije i povecanje efikasnosti.

U Americi tek 6% domacinstava koristi male fluorescentne sijalice koje troše 75% manje energije od klasicnih dok je korišcenje tih sijalica u Evropi rašireno, a u Kini se kampanjom vodenom od 1996. do 1999. korišcenje takvih sijalica povecano gotovo tri i po puta.

Eventualno povecanje niskih cena benzina u Americi moglo bi dovesti do masovnih otpuštanja u automobilskoj industriji i u ostalim granama industrije koje od automobilske zavise poput službi za održavanje auto-puteva, benzinskih stanica, motela i restorana brze hrane pored puteva, proizvodaca auto-delova itd. Najbolji primer za ono što bi se moglo dogoditi je posledica svojevremenog povecanja cene goriva na 3$ za galon (3,8 litara). Desetine hiljada automobila tipa SUV (Sport-Utility Vehicle) je tada ostalo na parkinzima prodavaca.

Smanjenje potrošnje u Americi nikada nije bila opcija. Ako bi benzin postao skuplji morao bi se mešati sa etanolom da zadovolji ogromne potrebe transporta.Predsednik Buš je u govoru posebno insistirao na istraživanju alternativnih izvora energije i na razvoju tehnologije. "Treba da pojacamo pritisak na istraživanje baterija i hibridnih vozila i na povecanje broja vozila koje koriste cisti dizel i biodizel. Moramo nastaviti da istražujemo metode proizvodnje etanola."

Ni ideja o mešanju alternativnog goriva poput bioetanola koji bi bio dobijen u Sjedinjenim Državama sa benzinom nije magicno rešenje.

"Njujork tajms" (The New York Times) je objavio 22. januara da bi korišcenje etanola dobijenog iz kukuruza tek beznacajno umanjilo zavisnost Amerike od uvozne nafte. Na stranu što bi proizvodnja velike kolicine bioetanola iziskivala sadnju kukuruza na milionima hektara zemlje, a ne treba prenebregnuti ni kasnije probleme transporta kukuruza do postrojenja za preradu u etanlol. //slobodnaevropa.org
Čitanja: 2424

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda